Burse - Fonduri mutuale

Cu doua majorari, Broker Cluj devine mai capitalizata decat SIF-urile

Cu doua majorari, Broker Cluj devine mai capitalizata decat SIF-urile
05.10.2007, 17:41 19

Actionarii Broker Cluj (BRK) au subscris peste 98% din actiunile emise in cadrul majorarii de capital derulata de societatea de investitii financiare, aportul acestora ridicandu-se la 17,1 mil. lei (circa 5 mil. euro).
Capitalul social al Broker a crescut de la 36,5 mil. lei (10,8 mil. euro) la 94,7 mil. lei (28 mil. euro), dupa ce actionarii au beneficiat si de actiuni gratuit rezultate din capitalizarea rezervelor societatii.
Conducerea Broker pregateste deja o noua majorare, a treia de anul acesta, capitalul societatii urmand a fi majorat cu 12,5% la 106,5 mil. lei (31,5 mil. euro), decizie care urmeaza sa fie discutata in adunarea generala de la finele acestei luni.
Majorarea ar urma sa se realizeze prin aport al actionarilor, in suma de 17,4 mil. lei (5,46 mil. euro), respectiv un pret de 0,75 lei/actiune. Ieri, actiunile Broker Cluj s-au tranzactionat la inchidere la pretul de 2,96 lei/actiune.
Daca operatiunea va avea succes, capitalul Broker ar fi comparabil cu cel al SIF Transilvania, cea mai capitalizata societate de investitii financiare de pe Bursa. SIF Transilvania si-a dublat anul acesta capitalul social, la 109,2 mil. lei (32,2 mil. euro), prin incorporarea de rezerve din profitul anilor precedenti.
Cu toate acestea, conducerea Broker considera ca societatea nu este destul de capitalizata, sustinand ca poate gasi destule oportunitati de plasament la un randament de cateva ori mai ridicat decat l-ar obtine investitorii prin plasamente la banci.
"Nu cred ca Broker este suficient de capitalizata in masura in care avem oportunitati de afaceri pe care nu le abordam tocmai din cauza ca nu avem la dispozitie resursele de capital necesare", a declarat Petru Prunea, presedintele Broker Cluj. El considera ca atat timp cat societatea poate sa valorifice cu succes activele financiare pe care le gestioneaza nu se pune problema unei supra capitalizari.
Un capital social mai mare reprezinta o rezerva de capital pentru companii care face ca gradul de indatorare al societatii in cauza sa scada, iar aceasta este mai eligibila pentru acordarea de credite bancare. "Avem solicitari foarte mari de credite de la clientii nostri pentru tranzactionarea in marja, iar o capitalizare mai buna ne avantajeaza in relatia cu bancile", a precizat Prunea.
Desi activele gestionate de Broker sunt mult mai mici comparativ cu cele ale celorlalte societati de investitii financiare listate pe Bursa, societatea a reusit in acest an sa realizeze profituri comparabile cu ale acestora. Astfel, daca profitul Broker in primele opt luni s-a situat cu 60% sub cel al mediei realizate de cele cinci SIF-uri, valoarea activelor nete ale acestora la aceeasi data era in medie de 16 ori peste cea a activelor societatii de intermediere din Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO