Burse - Fonduri mutuale

Cum a ajuns un hotel în centrul Bacăului să fie evaluat la doar 380.000 de euro

Autor: Andrei Chirileasa

18.11.2010, 23:48 582
Acţionarii minoritari ai complexului hotelier Decebal dinBacău vor primi un preţ de 10,383 lei/acţiune dacă nu sunt de acordcu delistarea companiei şi vor să se retragă, potrivit hotărârilorAdunării Generale a Acţionarilor de la finele luniioctombrie.
Astfel, compania hotelieră este evaluată la 6,358 mil. lei(1,5 mil. euro), deşi doar lichidităţile din conturi se ridicau lafinele anului trecut la 4,745 mil. lei (1,11 mil. euro), semnaleazăAsociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), care asolicitat Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM0 săinvestigheze modul în care a fost realizat raportul de evaluareprin care s-a stabilit preţul de retragere.
Din aceste date reiese că principalul activ al companiei,hotelul Decebal situat în centrul Bacăului, este evaluat la circa1,61 mil. lei (380.000 de euro), adică echivalentul a optapartamente de două camere în Bacău.
"Nici o metodă de evaluare nu poate justifica evaluarea unuihotel cu 95 de camere - 190 de locuri, restaurant - 200 locuri, bar- 20 locuri, sală de conferinţe - 50 locuri, aerotaxi etc. dispuspe 10 niveluri în centrul orasului Bacău la valoarea a câtorva sutede mii de euro. Ni se pare extrem de limpede doar din aceste datecă raportul nu este corect şi este o ruşine pentru piaţa de capitaldin România", au precizat reprezentanţii AIPC într-o notificareadresată CNVM.
AIPC solicită CNVM să ceară refacerea raportului de evaluareşi suspendarea evaluatorului care a realizat raportul iniţial.
Compania Decebal Bacău nu a precizat ce firmă a realizatraportul de evaluare, care a fost aprobat de acţionari la finelelunii octombrie, când a fost aprobată şi delistarea de pe piaţaRASDAQ. Decebal Bacău este controlată în proporţie de 97% de firmaMăgura din Târgu Ocna, deţinut de omul de afaceri Cezar Ivanof.Acesta nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.
Decebal Bacău a avut anul trecut afaceri de 5,6 mil. lei (1,32mil. euro), în scădere cu 10% faţă de anul precedent, şi un profitnet de 275.000 de lei, de circa cinci ori mai mic decât în2009.

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital a contestat înultimii ani mai multe rapoarte de evaluare realizate de companiilistate în vederea delistării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO