Burse - Fonduri mutuale

Cum a închis Bursa anul: BET-ul cu un câştig de 12%, SIF-urile la minus 8%

Autor: Andrei Chirileasa

31.12.2010, 09:06 29

Ultima săptămână de tranzacţionare din 2010 a fost de bun augurpentru Bursa de la Bucureşti (BVB), care a reuşit pe ultima sută demetri să mai îmbunătăţească randamentele unui an destul deslab.
SIF-urile au reuşit în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou săcâştige în medie aproape 5%, iar indicele BET-FI a închis anul cu oscădere de 8% faţă de ultima şedinţă din 2009. Titlurile SIFMoldova (SIF2) sunt singurele dintre SIF-uri care au închis anuluşor pe plus (1,9%), la polul opus fiind SIF Transilvania (SIF3) cuminus 20%.

Indicele BET, al celor mai importante zece companii listate, amai câştigat 1,5% în ultima săptămână, închizând anul cu o creşterede 12%. Indicele general al Bursei, BET-C, a câştigat în 2010aproape 15%, datorită evoluţiei mai bune a acţiunilor companiilormici şi mijlocii de pe Bursă.

Topul creşterilor de pe Bursă este condus de Socep Constanţa(SOCP), cu un avans de 155% în acest an. Pe locurile următoare seclasează Transgaz Mediaş (TGN), cu 78%, Azomureş Târgu Mureş (AZO),cu un avans de 71%, şi Aerostar Bacău (ARS), cu aproape 70%. Larealizarea topului nu au fost luate în calcul acţiunile listate peparcursul anului.

Alte cinci acţiuni (Compa Sibiu, Zentiva Bucureşti,Transelectrica, Broker Cluj şi Mechel Târgovişte) au înregistratrandamente cuprinse între 40% şi 50%.

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie românească, a câştigatpe Bursă circa 34% în acest an, în timp ce BRD, a doua bancălocală, a încheiat cu o pierdere de 5%.

Acţiunile BVB, singurele titluri noi listate în 2010 pe Bursă,au închis anul cu o creştere de 66% faţă de nivelul din prima zi detranzacţionare (8 iunie), preţul de 40,75 lei/acţiune fiind un noumaxim istoric.

Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe Bursă(excluzând piaţa RASDAQ) a fost în acest an de 5,6 mld. lei (1,34mld. euro), cu 10% mai mare decât în 2009. Cele mai tranzacţionateau fost titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au acoperit circa 20%din rulajul total al pieţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO