Burse - Fonduri mutuale

Cum ar fi putut arata Bursa astazi, cu Dacia, Ursus sau Sidex

Cum ar fi putut arata Bursa astazi, cu Dacia, Ursus sau Sidex
07.06.2010, 23:00 136

Bursa de la Bucuresti a avut sansa unui start puternic, avand invedere ca in primii ani de existenta ai BVB si ai Bursei RASDAQ pecele doua piete au fost listate companii importante din economiaromaneasca, precum combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati(fostul Sidex), producatorul de automobile Dacia, companii dinindustria cimentului si din industria berii, care fac astazi partedin grupuri internationale puternice.

Bursa nu a reusit sa profite insa de pozitia favorabila si apierdut in ultimii zece ani zeci de companii importante din cauzaunor carente legislative, care au permis investitorilorinternationali sa delisteze foarte usor companiile pe care le-aupreluat de la statul roman, ratand astfel intrarea in clubulmarilor burse europene.

Cele mai importante 25 de companii care s-au delistat incepandcu 2002 sunt in prezent lideri pe pietele care activeaza sau austat la baza construirii unor grupuri puternice, iar valoarea lordepaseste in prezent 6 miliarde de euro, conform estimarilor ZF.Asta in conditiile in care capitalizarea actuala a companiilorromanesti listate pe BVB si pe piata RASDAQ este in prezent decirca 12,5 miliarde de euro.

Printre numele mari care s-ar fi putut regasi in prezent peBursa se numara si BCR - cea mai mare banca locala, care ar fitrebuit sa se listeze in 2009, potrivit contractului deprivatizare. Actionarul majoritar, Erste Bank, a convenit insa cuSIF-urile sa amane listarea BCR pentru 2011 sau 2012 din cauzacontextului nefavorabil, scazand astfel sansele de a avea BCR peBursa. Nici listarea Romtelecom, despre care s-a vorbit la unmoment dat, nu s-a mai realizat. Astfel, sperantele Bursei se leagain principal de companiile din sectorul energetic controlate destat, precum Romgaz sau viitoarele companii energetice, de FondulProprietatea, si de companiile din portofoliul MinisteruluiTransporturilor, precum Aeroportul Henri Coanda sau AdministratiaPorturilor Maritime Constanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO