Burse - Fonduri mutuale

Cum arată tabloul complet al dividendelor de pe Bursă

Cum arată tabloul complet  al dividendelor de pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa

02.05.2011, 23:55 4181

Investitorii de pe Bursă mai au la dispoziţie câteva zile pentrua mai cumpăra acţiuni astfel încât să beneficieze de dividendeleoferite de companiile listate din profiturile înregistrate în2010.

Astăzi este ultima zi când investitorii mai pot cumpăraacţiuni la producătorul de echipamente de cale ferată VAE ApcaromBuzău (APC) pentru a beneficia de dividendul record de 0,22lei/acţiune. La ultimul preţ de ieri, de 1,2 lei/acţiune,randamentul dividendului brut este de 18%. Tot astăzi expiră şidividendul la BAT Mediaş (BAME), care oferă un randament de aproape12%.

La SIF Moldova (SIF2), ultima zi pentru dividend este joi, 5mai. Fiecare acţiune SIF2 are până atunci un dividend brut de 0,09lei, respectiv 6,35% din preţul de 1,41 lei.

La Petrom, Fondul Proprietatea şi la celelalte SIF-uri,investitorii mai au la dispoziţie circa o săptămână pentru acumpăra acţiuni care oferă dividende. Investitorii trebuie să fieatenţi însă la faptul că trecerea datei de dividend determină deobicei corecţii ale preţului acţiunilor în piaţă, care se potapropia ca amploare de randamentul dividendului. Cu alte cuvinte,ceea ce ar câştiga din dividend cumpărând în aceste zile acţiuni arputea pierde prin corecţia preţului. De exemplu, la Aerostar Bacău(ARS), preţul acţiunilor s-a corectat cu 6,25%, în condiţiile încare randamentul dividendului raportat la preţul din ziuaanterioară era tot de 6,25%.

Astfel, acţiunile care oferă dividende cu un randament ridicatar putea înregistra corecţii semnificative. Pentru ca un investitorsă înregistreze efectiv acel randament oferit de dividend estenevoie ca preţul acţiunilor pe Bursă să revină la nivelul actualdupă trecerea datei de dividend.

Investitorii trebuie să fie atenţi şi la perioadele în carecompaniile plătesc dividendele. Dacă Petrom, Zentiva sau Alro începchiar din luna iunie, alte companii, precum SIF Transilvania şi SIFOltenia, plătesc dividendele abia în septembrie, ceea ce înseamnăcă randamentul real al acestora este mai scăzut.

Acţiunile care oferă dividende cu un randament ridicat ar puteaînregistra corecţii semnificative pe Bursă după trecerea datei dedividend.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO