Burse - Fonduri mutuale

Cum fac fata fondurile de investitii lichiditatii scazute de pe bursa

Cum fac fata fondurile de investitii lichiditatii scazute de pe bursa
08.06.2007, 19:29 37

Investitiile de tip fond de fonduri au devenit tot mai populare in randul fondurilor mutuale, lichiditatea redusa a pietei de capital, necesitatea acoperirii unui grad cat mai ridicat de diversificare a portofoliului, precum si iesirea pe pietele externe de capital, determinandu-i pe administratorii de fonduri sa investeasca in alte fonduri de investitii de pe piata.
Alaturi de investitiile in actiuni listate, depozite bancare si obligatiuni, fondurile mutuale administrate de societatile Globinvest, Certinvest, Target, Raiffeisen si Star au investit anul trecut in titluri de participare ale altor fonduri de investitii de pe piata interna sau externa de capital.
Fondurile de investitii administrate de societatea Raiffeisen au investit in 2006 in fonduri de investitii de pe pietele externe de capital, care prezinta avantajele unei lichiditati mai ridicate decat cea de pe piata locala de capital, portofolii mari si diversificate precum si comisioane de tranzactionare mai mici decat comisioanele percepute de brokeri in cazul in care fondul ar investi direct pe pietele externe. Fondul de actiuni Raiffeisen Prosper a investit 27% din activele nete de 49,2 milioane de lei in fondurile de global emerging markets administrate de Raiffeisen Capital din Austria, de JP Morgan si de Robeco Bank, singura banca nonpublica din lume. Fondul Raiffeisen Benefit a avut anul trecut investitii in fonduri de pe piata externa de capital in proportie de 8,9% din activele nete de 27,3 milioane de lei.
"Pentru a da expunere fondurilor pe care le administram pe piata internationala, am ales sa investim in fonduri de investitii de pe pietele emergente de capital. Acestea dispun de active nete in valoare de miliarde de euro si garanteaza un portofoliu mai diversificat si comisioane mai mici decat daca am fi investit in actiuni pe cont propriu", spune Mihail Ion, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management
Fondul de plasamente diversificate Transilvania, administrat de Globinvest, a investit in 2006 aproximativ 9% din activele de 39,4 milioane de lei in fondul inchis FPC si in fondul deschis de actiuni Napoca, ambele fonduri administrate de Globinvest. Comparabil cu investitii de 9,7% din active in actiunile SIF Moldova si de 9,3% in actiunile SIF Oltenia. Fondul de actiuni Napoca a investit de asemenea 0,9% din activele de 23 de milioane in fondul inchis FPC.
"Investitiile in alte fonduri mutuale au fost pe termen scurt, din nevoia de a obtine o lichiditate imediata. Am urmarit obtinerea unei rentabilitati superioare dobanzilor bancare si posibilitatea de a retrage banii imediat. De asemenea, numarul relativ limitat de instrumente in care se poate investi ne-a determinat sa optam pentru investirea in alte fonduri", spune Ilie Cenan, presedintele societatii Globinvest.
Fondul de plasamente diversificate Fortuna Classic administrat de societatea Target a investit anul trecut 6,9% din activele de 8,26 milioane de lei in activele fondului inchis STK Emergent.
"Am investit in 2006 intr-un fond inchis de investitii, pentru ca plasamentele de acest tip au un caracter mai agresiv si pentru obtinerea unui grad ridicat de diversificare a portofoliului. Un fond inchis de investitii prezinta anumite particularitati in raport cu un fond deschis de investitii: poate fi listat la bursa si poate investi in instrumente mai variate", spune Serban Nascu, manager de portofoliu la Target Asset Management.
In fondul inchis STK Emergent a investit anul trecut si fondul de actiuni Intercapital si fondul cu plasamente diversificate Capital Plus, ambele administrate de societatea Certinvest.
Star Asset Management a investit anul trecut 2,5% din activele fondului cu plasamente diversificate Star Focus in activele fondului de actiuni Omninvest, administrat de SIRA. Investitiile in fondul de actiuni Omninvest a fost motivata de Dorin Danescu, presedintele societatii Star, prin randamentul "bun" pe care l-a obtinut fondul administrat de SIRA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO