Burse - Fonduri mutuale

Cum poţi investi în cele mai bune companii de pe bursă cu doar 5 lei

Cum poţi investi în cele mai bune companii de pe bursă...

Autor: Roxana Pricop

28.12.2012, 08:04 3338

Cu doar 5 lei, cu un leu mai mult decât suma cheltuită pentru achiziţionarea unei cartele de două călătorii cu metroul, românii pot investi în cele mai bune zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Fondul deschis de investiţii ETF BET Tradeville, tranzacţionat la bursă, a făcut piaţa de acţiuni extrem de accesibilă pentru investitorii de rând pentru că are un portofoliu de investiţii construit exact după componenţa indicelui BET iar o unitate de fond costa circa 5 lei.

BET-ul este compus din cele mai lichide şi urmărite acţiuni de pe bursă, respectiv Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, OMV Petrom, BRD - Groupe Société Générale, Transgaz, Transelectrica, Biofarm, Bursa de Valori Bucureşti, Electromagnetica şi Broker Cluj.

Altfel spus, atunci când un investitor cumpără de pe bursă o unitate de fond la ETF BET, el obţine expunere pe cele mai lichide zece companii listate plătind doar 5 lei. Potrivit calculelor ZF, pentru a cumpăra direct de pe bursă acţiunile cuprinse în BET, adică BRD (simbol bursier BRD), Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV), Transgaz (TGN), Transelectrica, Biofarm, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Electromagnetica (ELMA) şi SSIF Broker Cluj (BRK), un investitor are nevoie de cel puţin 1.400 lei, fără însă a respecta ponderile de reprezentare în indice.

În acest an, indicele BET a crescut cu circa 12%, de două ori mai mult decât dobânda adusă de un depozit bancar.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO