Burse - Fonduri mutuale

Cum să faci profit de 30% riscând doar 2% din portofoliu

19.08.2010, 23:40 48

Fondul mutual Omnitrust administrat de societatea SIRA a reuşitsă fie performerul primului semestru cu un randament de 30%,investind 2% din active în produse derivate, restul de active fiindplasate în depozite bancare şi obligaţiuni.

De cele mai multe ori, cele mai mari deţineri din portofoliulunui investitor individual sau fond mutual, fie că sunt acţiuni sauinstrumente cu venit fix, sunt şi cele care contribuie cel mai multla randament. În cazul fondului de plasamente diversificateOmnitrust, expunerea de circa 2% pe instrumente derivate a fost ceacare l-a urcat pe primul loc în clasamentul celor mai performantefonduri mutuale. Mai exact, mai mult de jumătate din activele de2,5 mil. lei ale fondului au fost plasate în depozite bancaredeschise la BRD, BCR, Carpatica şi Marfin Bank, circa 10% dinactive sunt plasate în acţiunile Mecanica Sighetul Marmaţiei şi întitlurile Bursei Monetare şi de Mărfuri, circa 2% fiind alocateplasamentelor în perechea valutară euro-dolar, contractelor pentrudiferenţă construite pe indicele american S&P500 şiinstrumentele derivate pe acţiunile SIF Oltenia, potrivitraportului semestrial de administrare.

"Omnitrust demonstrează că nu întotdeana cele mai mari expuneridin portofoliu contribuie şi cel mai mult la randament.Administrarea unui portofoliu după modelul Omnitrust trebuie să fiedinamică, iar preocuparea principală trebuie să fie riscul: atuncicând intră în piaţă investitorul trebuie să ştie precis unde iese,dacă piaţa nu confirmă. De asemenea, investitorul trebuie sămarcheze o parte din profit dacă piaţa îi este favorabilă şi săfolosească ordinele specifice (stop-loss) de limitare a pierderiica instrumente de administrare a riscului, prin care se asigură cănu poate pierde mai mult decât suma pe care este dispus să o riştepe tranzacţia respectivă, urmărind să conserve cât mai mult dincapitalul de lucru", a explicat Marius Olteanu, directorul executival societăţii de administrare a activelor SIRA. Societateaadministrează active nete totale de 5 milioane de lei.

După un raliu prelungit anul trecut când acţiunile s-au apreciatcu până la peste 90%, în primul semestru al acestui an Bursa a avuto evoluţie modestă, principalul indice bursier BET înregistrând oapreciere de 1%, în timp ce mare parte din randamentele fondurilormutuale au trecut cu greu de 5%. Anticipând că după creşterile din2009 şi de la începutul acestui an vor urma corecţii,administratorii Omnitrust au pariat pe o depreciere a pieţei deacţiuni şi astfel au luat poziţii de vânzare pe indicele americanS&P500 cu care piaţa locală de acţiuni este în strânsăcorelare, dar şi pe derivatele SIF Oltenia (DESIF5) tranzacţionatepe bursa din Sibiu. Altfel spus fondul a câştigat din depreciereapieţei americane de acţiuni. Cu o investiţie de circa 57.000 de lei(reprezentând marja) în CFD-uri pe indicele S&P500, Omnitrustavea la finele lunii iunie un profit de 97.000 de lei (170% dininvestiţia iniţială). De asemenea, fondul a plasat circa 76.000 delei în contracte short pe SIF5 pe care a obţinut un câştig de54.000 de lei (70%), conform raportului semestrial.

"Expunerea Omnitrust pe instrumente derivate a fost de circa2-3% din active în primul semestru. În momentul de faţă, ne-amînchis poziţiile, însă ne păstrăm în continuare abordarea "bearish"("în declin" - n.red.) asupra pieţei şi aşteptăm oportunitatea de areintra în piaţă. Consolidarea la care asistăm în prezent nu oferăsuficiente detalii despre cum anume vor evolua pieţele înurmătoarele luni. Astfel că pot spune că a lua acum o poziţie înpiaţă este mai degrabă un pariu riscant", a continuat el.

Pariul pe o depreciere a pieţelor este o strategie câştigătoareatunci când pieţele confirmă. Luna trecută, când Bursa s-a apreciatcu 7%, Omnitrust a pierdut 10,1%, în timp ce performerul luniiiulie a obţinut un randament de 13,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO