Burse - Fonduri mutuale

Cum sa-ti reduci impozitul pe castigurile de pe Bursa

06.01.2010, 23:02 4399

Reintroducerea impozitului pe castigurile obtinute pe piata decapital in acest an face necesara reconsiderea strategiilor deinvestitii pentru ca jucatorii de pe Bursa sa-si poata maximizaprofiturile.

Noile reglementari impuse de Ministerul Finantelor incepand cu2010 prevad ca investitorii sa plateasca un impozit de 16% pecastigurile din tranzactii cu instrumente financiare detinute maiputin de un an si de 1% pentru cele detinute mai mult de un an.

Totodata, investitorii nu pot sa-si reporteze pierderileinregistrate in exercitiul anterior pentru acest an cu scopul de areduce baza de impozitare, lucru care va fi posibil abia incepandde anul viitor, si trebuie sa caute alte metode pentru a plati unimpozit mai mic.

O firma creata in Cipru, de exemplu, sau alt paradis fiscal,este scutita de la plata oricaror impozite pe piata de capital dinRomania, fapt ce o face vehiculul perfect de tranzactionare peBursa, spun consultantii.

"Este foarte usor de facut o firma in Cipru care nu platesteimpozit pe piata de capital nici in Cipru si nici in Romania.Acesta este motivul pentru care investitorii solicita tot mai desin ultima vreme o legislatie similara cu cea din Cipru pentru ca inaceste conditii investitorii locali nu sunt incurajati sainvesteasca pe Bursa. Investitiile pe piata de capital din Romaniasunt facute in principal de investitorii straini si persoanelefizice romane, iar abia apoi vin companiile romanesti pentru caacestea din urma nu sunt incurajate", spune Gabriel Biris, parteneral casei de avocatura Biris Goran.

Asa se face ca in ultima vreme firmele inregistrate in Cipru,Insulele Cayman sau Insulele Belize se numara printre principaliiinvestitori impartiti pe zone geografice de la Bursa.

Marcarea pierderilor din anii trecuti poate scadeaimpozitul

O alta cale de reducere a impozitului este cea a marcariipierderilor din anii anteriori.

"Daca un investitor vinde actiuni in 2010 si face profit, darcare are in portofoliu si titluri care sunt pe pierdere, poatesa-si marcheze pierderile pentru a reduce baza de impozitare si inacest fel va plati mai putin impozit pe profit", spune Biris.

De exemplu, daca un investitor realizeaza un profit pe Bursa in2010 de 100.000 de lei, dar care are actiuni pe pierdere din aniianteriori, el poate sa vanda o parte din actiuni, consemand opierdere de 60.000 de lei si in aceste conditii va plati impozitdoar pentru suma de 40.000 de lei sau il poate elimina complet incazul in care marcheaza o pierdere anterioara de 100.000 delei.

Daca asteapta un an de la data la care a achizitionat actiunileaflate pe profit, investitorul va plati un impozit de doar 1% inloc de 16%, insa in acest caz exista riscul ca actiunile sa scadaintre timp si randamentul obtinut sa fie inferior.

Din acest an pierderile vor putea fireportate

Investitorii mai au la indemana incepand cu 2011 o facilitateprin care pot sa-si reporteze pierderile marcate intr-un an pentruanul urmator.

Sa spunem ca un investitor a realizat in 2011 un profit pe Bursade 200.000 de lei, dar in acest an a vandut actiuni si a iesit pepierdere cu 150.000 de lei. Anul viitor el va plati impozit doarpentru diferenta de 50.000 de lei

"Reportarea pierderilor pentru anul urmator este o facilitatefoarte buna pentru investitorii de pe Bursa si este mai aproape dece se intampla la companii, care pot sa-si reporteze pierderilepentru o perioada de mai multi ani", spune Dumitru Beze,presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital.

Firmele care au inregistrat pierderi din tranzactii pe piata decapital pot sa le reporteze in urmatorii sapte ani pentru a-sireduce baza de impozitare insa trebuie sa constituie provizioanepentru deprecierea valorii portofoliilor de actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels