Burse - Fonduri mutuale

Cum va deschide bursa după decizia S&P de retrogradare în masă?

Cum va deschide bursa după decizia S&P de retrogradare în masă?

Deciziile Standard & Poor’s de a retrograda în masă mai multe ţări „intangibile“ din Europa transmit o nouă undă de şoc pe toate bursele din lume

Autor: Stefan Musgociu

16.01.2012, 00:06 664

Decizia agenţiei S&P de a retrograda sâmbătă ratin­gu­rile a nouă state euro­pene ar putea afecta şi bursa cel puţin în prima parte a şedinţei de astăzi, după ce indicii americani au închis pe minus şedinţa de la finalul săptămânii trecute.

Indicele Dow Jones a pierdut 0,4% în urma zvonurilor privind o posibilă retrogradare, iar indicii futures americani consemnau ieri un nou declin de circa 0,3%.

Piaţa de la Bucureşti nu a prins vineri corecţiile de pe pieţele externe, aceasta închizând cu un avans minim, de 0,1% pe indicele BET.

Agenţia Standard & Poor's (S&P) a retrogradat vineri nouă ţări din zona euro, pe listă aflându-se Franţa, Italia, Spania, Austria şi Portugalia, şi a confirmat calificativele pentru şapte state, printre acestea figurând Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia şi Irlanda.

"Principalii indici bursieri externi rămân de mai bine de o săptămână într-o zonă destul de sensibilă, motiv pentru care sunt convins că vom asista la noi corecţii. Până la urmă, chiar dacă Spania şi Italia au reuşit să vândă obligaţiuni la randamente mult mai mici decât cele din decembrie anul trecut, motive reale de optimism nu sunt întemeiate. Este de ajuns să privim paritatea euro/dolar, care a coborât şi sub pragul suport de 1,29", a declarat Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzac­ţionare al EFG Eurobank Securities.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 35,4 milioane lei (8,2 milioane euro). Aproximativ 33% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de deal-urile cu acţiuni SIF Oltenia, SIF Moldova şi Transelectrica, în valoare cumulată de 11,5 milioane lei (2,6 milioane euro).

Top câştigători şi perdanţi

"Este clar că anul acesta investitorii vor fi orientaţi în principal către acţiunile lichide şi dacă acestea se tranzacţionează şi cu discount, cu atât mai bine. Astfel, sunt convins că SIF-urile vor încheia anul drept cele mai tranzacţionate acţiuni ca rulaj. Sunt încrezător că investitorii instituţionali vor fi înclinaţi să fructifice această opor­tunitate de a cumpăra şi a concentra în timp relativ redus câte 5% din fiecare SIF în ciuda unui volum mediu de tranzacţionare redus şi a unui portofoliu concentrat pe acţiuni reprezentând sistemul bancar nu în cele mai bune zile ale lui. Dividendele anului financiar 2011 par a fi un motiv în plus", a spus brokerul de la EFG Eurobank Securities.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 8,6 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,68%, la 0,4299 lei.

Cu titlurile SIF Oltenia au fost realizate trei deal-uri prin care a fost transferat un pachet reprezentând 1% din capitalul social. Acţiunile au fost cedate la un preţ de 1,165 lei, cu 3,65% peste ultimul preţ de joi, iar pe piaţa principală cotaţia a scăzut cu 0,44%, la 1,119 lei. Exceptând deal-urile, cu titlurile societăţii au fost realizate transferuri de 2,3 milioane de lei.

Directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, crede că interesul investitorilor pentru acţiunile SIF-urilor este influenţat şi de faptul că după creşterea pragului de deţinere la 5% jucătorii pot avea un cuvânt mai greu de spus în AGA, fie pentru decizii impor­tante, precum schimbarea conducerilor sau majorările de capital. "Important este că volumele mari de pe SIF-uri pot angrena toată piaţa şi pot scoate din amorţire alte acţiuni."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO