Burse - Fonduri mutuale

Cum vad danezii Bursa de la Bucuresti: Analist Saxo Bank: Investitorii ar trebui sa se uite la clasicele actiuni industriale

Cum vad danezii Bursa de la Bucuresti: Analist Saxo Bank: Investitorii ar trebui sa se uite la clasicele actiuni industriale

Christian Tegllund Blaabjerg, market strategist al Saxo Bank: Dependenta de SIF-uri a luat prea mari proportii pe piata romaneasca de capital, fiind in mare parte justificata de un interes speculativ care a oscilat in functe de discutiile despre ridicarea pragului de detinere. Investitorii ar trebui sa se uite spre actiunile din sectoarele generatoare de crestere economica. Clasicele actiuni industriale, tehnologia, utilitatile si serviciile medicale sunt sectoarele care produc adevarata crestere.

05.05.2010, 23:05 57

Analistul bancii internationale de investitii Saxo Bank esteoptimist in ceea ce priveste evolutia pietei locale de capital,criticand insa atentia exagerata pe care investitorii au acordat-oin ultimul an actiunilor celor cinci societati de investitiifinanciare (SIF-uri), precum si lipsa de releventa pentru economiea principalului indice bursier-BET.

"Dependenta de SIF-uri a luat prea mari proportii pe piataromaneasca de capital, fiind in mare parte justificata de uninteres speculativ care a oscilat in functie de discutiile despreridicarea pragului de detinere. Investitorii ar trebui sa se uitespre actiunile din sectoarele generatoare de crestere economica.Clasicele actiuni industriale, tehnologia, utilitatile siserviciile medicale sunt sectoarele care produc adevarata crestere,companiile financiare nu produc nimic, iar rolul lor este doar deamplifica cresterea", a spus Christian Tegllund Blaabjerg de laSaxo Bank.

Cu sediul central in Danemarca, Saxo Bank este o bancainternationala de investitii, specializata in servicii online detrading si investitii pe pietele financiare.

La nivel european, Saxo Bank este unul dintre cei mai mariintermediari pe piata valutelor (Forex), pe cea a marfurilor, deactiuni si a instrumentelor derivate, oferind platforme proprii detranzactionare online. Pe piata locala, Saxo Bank este prezentaprin intermediul platformelor de tranzactionare online si serviciide consultanta.

In 2009, anul in care au fost reluate discutiile privindridicarea pragului de detinere si intocmirea unui proiectlegislativ, actiunile celor cinci societati de investitii au urcatcu peste 90%, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zececompanii, a crescut cu 60%. Entuziasmul investitorilor a continuatsi in acest inceput de an cand indicele BET-FI s-a apreciat cucirca 16%, iar indicele BET cu 15,4%.

"Indicele BET ar trebui sa cuprinda cel putin douazeci deactiuni pentru ca evolutia acestuia sa fie un indicator relevantpentru economie", a adaugat el facand referire la principalulindice al bursei de la Copenhaga-OMX20, care include de la actiuniale producatorului de bere Carlsberg la cele ale bancilor (DanskeBank), precum si titlurile uneia dintre cele mai mari companiinavale, Maersk.

Romania va intra in top trei performeriregionali

In opinia analistului danez, Polonia, Cehia si Ungaria sunteconomiile si pietele de capital care au performat cel mai bine inperioada de criza din regiunea Europei Centrale si de Est,incluzand pe lista perdantilor pe Ucraina, tarile baltice siBulgaria. Pentru urmatorii trei ani, Blaabjerg estimeaza ca Romaniava intra in clasamentul performerilor alaturi de Polonia siUngaria, mentinand neschimbat clasamentul perdantilor.

"Atat la nivelul intregii economii, cat si al pietei de capital,Polonia, Romania si Ungaria vor fi performerii urmatorilor treiani. Principalul argument este faptul ca aceste trei economii nusunt atat de dependente de exporturile in zona euro, spredeosebire, de exemplu, de statele baltice", a explicat el.

Leul slab face bine Bursei si economiei

Alaturi de un nivel relativ redus de dependenta de exporturi(ponderea exporturilor in Produsul Intern Brut al Romaniei fiind de25%), piata locala de capital ar mai putea beneficia de pe urmadeprecierii monedei nationale.

"O moneda nationala slaba nu echivaleaza cu un semn deslabiciune din partea economiei. Dimpotriva, prin depreciereamonedei nationale se pot asigura premisele de crestere economica.De fapt, faptul ca Romania nu a adoptat moneda unica va salvaeconomia acestei tari. Daca tari precum Grecia sau Spania nu ar fifost in zona euro, si-ar fi putut rezolva parte din problemelefinanciare prin deprecierea monedelor nationale", a continuat el.Pentru finele anului, analistul estimeaza un curs de circa 4,3-4,5lei/euro.

Estimari optimiste privind economia romaneasca: plus de1% in 2010

Analistul de la Saxo Bank a revizuit in sens pozitiv estimarileinitiale privind cresterea economiei pana la peste 1% in 2010,chiar daca o eventuala crestere a fiscalitatii va pune in pericolrevenirea pe plus a economiei. La inceputul anului, un raport alSaxo Bank anuntase o crestere a economiei romanesti de 0,5%.

"Nu as mari taxele pe timp de criza, as face exact opusul. Oricecrestere a fiscalitatii va fi daunatoare pe termen scurt pentru capune in pericol cresterea economica si genereaza somaj. Cota unicade impozitare este unul dintre cele mai bune instrumente deimpulsionare a cresterii economice si cred ca o masura inteleaptaar fi o reducere a acesteia", a mai spus el.

Analistul atrage atentia ca exista riscul ca dupa o eventualamajorare a cotei unice de impozitare si a taxei pe valoareaadaugata (TVA), acestea sa revina foarte greu la valorile initiale,de 16% si respectiv 19%, putand fi trase in jos doar printr-un socextern (la cererea Fondului Monetar International).

"Daca respecta masurile din acordul semnat cu FMI, Romania va fipe calea cea buna si nu va dura mult pana investitiile straine vorreveni in forta", a continua el.

Impactul grecesc, resimtit la nivel bancar

Despre situatia Greciei si impactul pe care l-ar putea aveadificultatile financiare ale Greciei asupra Romaniei, Blaabjergspune ca efectele crizei din Grecia se vor resimti la nivelbancar.

"In Grecia are loc o ampla reforma fiscala, prin careautoritatile incearca sa afle exact cati bani are populatia inconturi. Daca statul grec este intr-o acuta stare de saracie, nuacelasi lucru se poate spune si despre populatia sa care inmomentul de fata prefera sa isi transfere banii spre alte tari,precum Elvetia, pentru a evita impozitele. Altfel spus, banii pecare bancile elene ii transfera in Romania pentru a finantacreditele vor fi tot mai putini, fapt care va duce la o scadere acreditarii. Intreprinderile mici si mjlocii, care genereazacrestere economica si cu nevoi de finantare, vor avea cel mai multde suferit", a mai explicat el.

Pe de alta parte, mult mai expuse crizei din Grecia sunt Italia,Spania, Portugalia si Marea Britanie-state unde nivelul datorieipublice a atins valori ingrijoratoare si spre care se indreaptaacum atentia investitorilor.

"Ceea ce se intampla acum in Grecia este un test prin care trecezona euro si pe care ar putea sa nu il treaca cu bine. Teoretic,Grecia ar putea fi exclusa din zona euro, practic insa acest lucrunu este posibil. Cel mai mare risc pentru zona euro este caGermania sa puna piciorul in prag si sa nu mai coopereze, satula dea plati pentru greselile altora", a conchis Blaabjerg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO