Burse - Fonduri mutuale

Daca BET-FI sparge pragul de 20.000 de puncte, poate cadea la 18.000

Daca BET-FI sparge pragul de 20.000 de puncte, poate cadea la 18.000
03.11.2009, 23:23 20

Brokerii se asteapta ca pe termen scurt si mediu Bursa locala sacontinue corectiile, coborarea sub pragul suport de 20.000 depuncte fiind considerata o "chestiune de cateva sedinte".
Odata cu revenirea principalelor piete externe pe scadere, piatalocala este asteptata sa accentueze corectiile, nefiind exclusa odepreciere de pana la 40% fata de maxime.
"Coborarea sub pragul de 20.000 de puncte pe BET-FI cred ca este ochestiune de cateva zile, iar urmatoarea zona suport o vad in jurulnivelului de 18.000 de puncte. BET-FI-ul s-a decuplat de restulindicilor locali, precum si de evolutia pietelor externe, iar tonulscaderilor pe societatile financiare a fost dat mai devreme. Astfela avut o corectie mai pronuntata decat restul indicilor si caurmare a incertitudinilor politice, care au pus sub semnulintrebarii eventuala majorare a pragului de detinere", a explicatAdrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokerajIntercapital Invest.
Si Darie Moldovan, directorul adjunct al societatii de intermediereBroker Cluj, este de parere ca o scadere sub pragul de 20.000 depuncte pe BET-FI ar trage un semnal de alarma in piata si ardetermina o amplificare a corectiilor.
"O coborare sub pragul psihologic de 20.000 de puncte ar reprezentaintr-adevar un semnal de alarma. Corectiile se vor amplifica inurmatoarele doua luni nu doar din cauza coborarii sub prag aSIF-urilor. Sunt mai multi factori care contribuie la scadereapietei, corectiile pe pietele externe fiind principala cauza", adeclarat Moldovan.
Per ansamblu, sentimentul asupra evolutiei pietei in urmatoareledoua luni este unui pesimist, sunt de parere ambii brokeri.
Indicele BET-FI a inchis sedinta de ieri foarte aproape de pragulde 20.000 de puncte, dupa o corectie de 2,9%. Cele mai afectatetitluri la categoria societatilor financiare au fost actiunile SIFTransilvania (SIF3), care au pierdut 4,9% fata de referinta. Fatade maximele din septembrie, indicele de profil a pierdut peste 20%,in ultimele doua saptamani inregistrand cea mai mare pierdere, deaproape 14%.
"Cred ca noiembrie o sa fie o luna de corectii ceva mai mari decatin vara, cand pietele externe au pierdut 10%. Acum ma astept peextern la o scadere de pana la 20%, iar piata locala cred ca vacobori dublu pe atat. Premisele nu sunt deloc imbucuratoare pentruurmatoarea perioada si ramane de vazut daca din decembrie sestabilizeaza piata sau intra intr-o zona de distributie", a adaugatLupsan.
Principalele piete externe inregistrau ieri spre inchidere corectiicuprinse intre 1,4% pe indicele german DAX si 2% pe indicatorulpaneuropen Euro Stoxx 50.
"Pe termen scurt si mediu se observa clar o schimbare a trendului,iar aprecierile pe care le vom vedea in piata in urmatoarele doualuni vor fi mai degraba reveniri ale unor actiuni punctuale, nu oinversare pe un trend ascendent. De asemenea, spre finalul anuluieste posibil sa asistam la o crestere a volumelor detranzactionare, investitorii fiind tentati sa marcheze profitulfara sa plateasca impozit", a incheiat Moldovan.
Pe piata interna cele mai mari corectii le-au inregistrat actiunileCasa de Bucovina (BCM), de 15%, Romcarbon (ROCE), de 13,6% siBermas (BRM), de peste 11% fata de referinta.
In sectorul financiar s-au inregistrat de asemenea scadericonsiderabile, titlurile Broker (BRK) pierzand 6,3% fata dereferinta. Actiunile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) aupierdut 1,6% si respectiv 1,1%.
Si sectorul energetic a consemnat scaderi importante, actiunileRompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) pierzand 1,9% si respectiv2,7% fata de referinta.

De urmarit azi pe Bursa

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care in ultimaperioada si-au accentuat corectiile, iar indicele de profil riscasa coboare sub nivelul suport de 20.000 de puncte.
  • Evolutia SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2), inspecial, dupa publicarea rezultatelor financiare trimestriale.
  • Evolutia companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), care continua scaderile pe fondul reducerii pretuluila petrol. In plus, compania Rompetrol Rafinare urmeaza sa publicerezultatele trimestriale joi, 5 noiembrie.
  • Evolutia societatilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care dupa o revenire scurta pe plus au reluat scaderile.
  • Evolutia actiunilor Transelectrica (TEL), dupa ce companiapublica rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea.
  • Evolutia companiilor farmaceutice Antibiotice Iasi (ATB) siZentiva (SCD), care in ultimele sedinte si-au accentuatscaderile.
  • Evolutia principalelor piete externe care accentueazacorectiile in ultima perioada, precum si evolutia indiceluiamerican S&P 500 care risca sa coboare sub pragul de 1.000 depuncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO