Burse - Fonduri mutuale

Dan Paul: Intarzierile in cazul Alumil nemultumesc pe toata lumea si afecteaza imaginea pietei

Dan Paul: Intarzierile in cazul Alumil nemultumesc pe toata lumea si afecteaza imaginea pietei

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor: Intarzierea rezolvarii cazului Alumil afecteaza imaginea intregii piete.

22.01.2007, 18:01 25

"CNVM joaca rolul controlorului care a oprit trenul in camp si cere pasagerilor pe langa biletele la control si buletinul de identitate, certificatul de nastere si alte documente. Iar in loc sa se gandeasca cum sa porneasca trenul mai repede, el se gandeste inainte cum sa sanctioneze pe cei vinovati", spune Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.
Dan Paul este de parere ca situatia actuala prin care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a actionat in cazul ofertei publice de listare a Alumil afecteaza nu numai pe cei implicati in oferta, ci intreaga piata.
"Intarzierea rezolvarii cazului Alumil afecteaza imaginea intregii piete. De asemenea, compania nu are nicio vina in toata aceasta poveste, cu toate ca ii este afectata imaginea tot vorbindu-se despre scandalul Alumil, ca si cum Alumil ar fi facut ceva rau", a declarat Dan Paul.
Tot el mai spune ca nerezolvarea la timp a cazului si amanarile repetate indeparteaza potentialii investitori atat romani, cat si straini care ar fi dispusi sa investeasca pe aceasta piata si sa participe la viitoarele oferte publice de listare pe Bursa.
"Nemultumiti sunt si investitorii de buna credinta, cei ale caror sume au fost blocate si pe care nu pot sa le utilizeze pentru alte investitii, dar si societatile de brokeraj implicate in oferta si care contesta includerea lor pe lista societatilor pe care CNVM spune ca au incalcat prospectul de oferta la Alumil", a adaugat Paul.
El considera ca reprezentantii CNVM sunt mai interesati de cum sa-i sanctioneze pe cei vinovati in acest caz decat sa deblocheze situatia.
"CNVM joaca rolul controlorului care a oprit trenul in camp si cere pasagerilor pe langa biletele la control si buletinul de identitate, certificatul de nastere si alte documente. Iar in loc sa se gandeasca cum sa porneasca trenul mai repede, el se gandeste inainte cum sa sanctioneze pe cei vinovati. Cred ca acest lucru ar trebui sa fie ultimul pe lista de prioritati a CNVM in acest caz", spune Dan Paul.
El mai precizeaza ca in aceasta situatie, Comisia trebuie sa analizeze si cererile de contestatie emise de societatile de brokeraj, fapt ce intarzie si mai mult procesul.
HTI Valori Mobiliare a contestat includerea sa pe lista "neagra" a celor 16 societati pe care CNVM le considera ca nerespectand conditiile prospectului de emisiune, pe motiv ca sumele aflate in decontare in conturile clientilor pot fi considerate disponibile pentru tranzactii, alti intermediari in cadrul ofertei aratandu-si de asemenea nemultumirea fata de includerea lor pe aceasta lista.
Dan Paul considera ca CNVM trebuie sa fie coerenta in masurile pe care le ia si sa aiba o strategie pentru rezolvarea cat mai rapida a cazului.
In schimb, Comisia incearca sa transfere responsabilitatea catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care nu are nicio autoritate pentru a lua decizii in cazul Alumil, spune el.
"CNVM deleaga catre Bursa niste atributii pe care nu le are. Singurul lucru pe care Comisia il poate face este de a cere pareri reprezentantilor BVB cu privire la acest caz. Bursa poate sa ia masuri tehnice numai pe seama unor documente ale comisiei de genul deciziilor sau actelor", precizeaza Dan Paul.
"Autorizata de aceste documente, Bursa poate sa ia masuri tehnice de genul scoaterii din sistem a ofertei, reluarea ofertei, corectarea, respectiv reluarea alocarii sau efectuarea decontarii. Reluarea ofertei ar fi cea mai proasta solutie posibila", a continuat el.
BVB a afirmat saptamana trecuta ca si-a indeplinit obligatiile legale in cazul Alumil, intrucat subscrierea ofertelor initiale se desfasoara in afara pietei reglementate, iar institutia nu are competenta sa monitorizeze, sa constate si sa sanctioneze aceste operatiuni.
CNVM a suspendat vineri pentru a treia oara decontarea actiunilor Alumil, pe o perioada de cel mult 10 zile care se adauga celor 4 saptamani anterioare de intarziere, pentru a decide pedepsele care vor fi aplicate in cazul Alumil, in conditiile in care intermediarii au continuat sa transmita documente.
Desi Comisia a dorit ca participantilor la oferta sa nu li se restituie banii inainte de decontare, neexistand un document scris in aceasta privinta, unele societati de brokeraj au pus la dispozitia clientilor sumele nealocate in cadrul ofertei.
Reprezentantii CNVM se vor intruni azi intr-o noua sedinta pentru a discuta pe tema ofertei de la Alumil Rom Industry.
Asociatia Brokerilor este o organizatie din care fac parte 65 de firme de brokeraj, care are ca scop principal apararea drepturilor societatilor membre, care beneficiaza de consultanta gratuita prin comisiile de specialitate ale acesteia.
Pe langa acest lucru, mai joaca rolul de mediator intre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si societatile de brokeraj prin organizarea de discutii pe teme legate de legislatia in domeniu, respectiv organizeaza diferite evenimente care vin in sprijinul pietei de capital, precum "Gala premiilor pietei de capital".
Anul acesta, Asociatia Brokerilor va incerca din nou sa aduca la tranzactionare pe Bursa titlurile emise de stat, care in acest moment nu sunt tranzactionate pe o piata reglementata, sprijinita fiind si de faptul ca reprezentantii Uniunii Europene recomanda acest lucru autoritatilor romane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO