Burse - Fonduri mutuale

Dan Paul se pregateste sa lanseze un fond inchis de investitii

Dan Paul se pregateste sa lanseze un fond inchis de investitii

Dan Paul

13.02.2008, 17:51 19

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, intentioneaza sa intre in industria fondurilor de investitii, planuind lansarea unui fond inchis de investitii.
Contactat de ZF, Dan Paul a confirmat intentia de infiintare a unui fond inchis de investitii impreuna cu o serie de parteneri, refuzand insa sa dea detalii suplimentare despre momentul lansarii, tipul plasamentelor, administratorul sau modul de atragere a capitalului.
"Este un proiect despre care voi vorbi atunci cand se va concretiza", a declarat Dan Paul.
Fondul inchis de investitii ar urma sa inglobeze toate detinerile bursiere pe care Dan Paul le are in portofoliu, potrivit unor surse din piata.
Preferate de investitorii cu mari disponibilitati financiare, fondurile inchise de investitii se deosebesc de fondurile mutuale prin strategii mai agresive de investitii, restrictii investitionale mai laxe, posibilitatea expunerii pe emitenti mai putin lichizi, fiind mai putin ingradite de legislatie. In prezent, industria fondurilor inchise de investitii se afla la un nivel redus de dezvoltare. Un total de sapte fonduri inchise reunesc active nete de 156,3 mil. lei la sfarsitul lunii ianuarie.
Piata fondurilor inchise de investitii este controlata de administratorii din Cluj in frunte cu societatea STK Financial, Globinvest si BT Asset Management.
Alaturi de pozitiile de presedinte in cadrul Asociatiei Brokerilor si de vicepresedinte al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Dan Paul este presedintele societatii de brokeraj Finaco Securities, una dintre cele mai mici de pe Bursa.
Dan Paul este actionar la o serie de companii listate, la unele dintre acestea facand parte si din Consiliul de Administratie cum ar fi societatea THR Marea Neagra. Ca actionar minoritar al Petrom, Dan Paul a contestat in luna octombrie a anului trecut majorarea de capital derulata de companie la finele anului 2005 pe motiv ca valoarea terenului adus ca aport nu a fost stabilita legal.
El aducea ca argumente faptul ca nu a existat un evaluator care sa stabileasca valoarea terenului in cauza si considera ca pretul la care a fost inregistrat in majorare, de 0,5 euro/metru patrat, era unul extrem de mic.
La inceputul anului 2008, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a demarat o investigatie privind tranzactiile cu actiunile producatorului de aliaje neferoase Neferal Bucuresti realizate in urma cu cativa ani de Dan Paul si fratele acestuia Cristian Paul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO