Burse - Fonduri mutuale

De ce difera randamentele fondurilor de actiuni de la 20% la 70% cand actiunile pe care au mizat sunt aceleasi?

De ce difera randamentele fondurilor de actiuni de la 20% la 70% cand actiunile pe care au mizat sunt aceleasi?
10.09.2009, 00:00 40

Momentul de intrare sau iesire din piata si gradul de riscasumat fac diferenta intre randamentele fondurilor de actiuni,atunci cand portofoliul top performerilor nu difera prea mult decel al fondurilor din coada clasamentului.

Ecartul aparut intre randamentele fondurilor de actiuni s-aadancit anul acesta: de la un maxim de 75% inregistrat de ActiveDinamic pana la un minim de 23% obtinut de Omninvest.

Chiar si la varful clasamentului diferentele de performanta suntmari, in conditiile in care actiunile SIF Oltenia (SIF5) si celeale Petrom au atras cele mai importante alocari din portofoliileActive Dinamic, Romania Actiuni, cu un randament de 62,5% si BTMaxim, cu o performanta de 46,4% in primele opt luni.

"Vrand-nevrand, administratorii ajung sa aiba cam aceleasiactiuni in portofoliu. La prima vedere poate parea un mimetism catoti avem SIF-uri, banci si petrol in portofoliu, insa nu este asa.Numarul mic de actiuni lichide pe Bursa ne tine oarecum captivi inacesti emitenti", explica Marius Olteanu, director executiv lasocietatea SIRA, care administreaza fondul de actiuniOmninvest.

Daca in anii de dinaintea crizei diferentele mari de randamenteapareau la fondurile de actiuni ca urmare a descopeririiasa-numitelor "mine de aur", companii listate pe RASDAQ, in anul2009 criza face ca argumentele sa fie altele.

"Alocarea pe intreaga piata de actiuni, dar si pe un anumitemitent, momentul in care fondul a cumparat sau a vandut o actiunea facut diferenta la randamente. Cred ca cele mai performantefonduri de actiuni din 2009 au intrat in piata in luna martie,si-au consolidat pozitiile pe emitenti, au avut rabdare si au urmattrendul de crestere", spune Olteanu.

Fondul Active Dinamic, administrat de Swiss Capital, a prinsraliul de primavara cu peste 80% din activele de aproape 10 mil.lei plasate in piata de actiuni, spre deosebire de Omninvest careavea plasate doar 67% din activele de 2,2 mil. lei. Cu toateacestea, si fondurile BT Maxim si Napoca aveau o expunere peactiuni de peste 80% din active in primavara, insa performanteleacestor fonduri sunt departe de maximul de 75%. Facand referire lastrategia de investitii adoptata, Eduard Gunescu, administrator deportofoliu la Swiss Capital, declara pentru ZF ca "am incercat samentinem pozitiile de cash cat mai mici, si sa investim in cat maimulte actiuni, pastrand gradul de risc al fondului la un nivelmoderat".

"Expunerea pe actiuni a contat foarte mult, in special expunereape actiunile lichide, care in ultimele luni au adus rezultatele maibune decat titlurile emitentilor mai putin lichizi", este de parereRadu Hanga, directorul general al societatii BT Asset Management,care administreaza fondul BT Maxim.

Analizand portofoliul de actiuni al fondului Active Dinamic,raportat la finele primului semestru, actiunile SIF Oltenia suntcea mai consistenta detinere, emitent care ocupa locul secund intopul celor mai importante detineri ale fondurilor Romania Actiunisi BT Maxim. Active Dinamic detine actiuni SIF 5 in valoare de 1mil. lei, in timp ce Romania Actiuni detine actiuni SIF 5 invaloare de 660.000 lei, iar BT Maxim de peste 3 mil. lei. TitlurilePetrom apar, de asemenea, pe pozitii fruntase in portofoliile celortrei fonduri de actiuni.

Active Dinamic nu are actiuni bancare in portofoliu, mizand inschimb pe actiunile producatorului de piese auto Altur Slatina, pecele ale producatorului de carne Avicola Buzau. Un alt fond care arenuntat la actiunile bancare este Omninvest. Fondul de actiuniOmninvest nu a investit in actiunile SIF-urilor si a pariat inschimb pe emitentii de pe RASDAQ.

Anul acesta, piata RASDAQ a adus randamente sub celeinregistrate de Bursa. In opinia administratorilor, "actiunile depe RASDAQ incep sa se miste atunci cand actiunile de pe BVB parscumpe, insa nu poate fi vorba inca despre acest lucru".

Actiunile bancare (BRD si TLV) detin insa pozitii fruntase inportofoliile BT Maxim, KD Maximus, BCR Expert si Napoca, fonduriale caror randamente nu au depasit pragul de 50% in primele optluni.

Concluzionand, preferinta pentru actiuni lichide(blue-chip-uri), in detrimentul actiunilor listate pe piata RASDAQ,expunerea pe piata de actiuni, momentul in care fondul a cumparatsau vandut o actiune au facut diferenta la randamente in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO