Burse - Fonduri mutuale

De ce este Transgaz mai atractiva decat Transelectrica

07.09.2009, 18:56 22

Analistii bancii austriece Raiffeisen Centrobank au redus tintade pret pentru actiunile Transelectrica (TEL) de la 14,7 lei la12,7 lei pe unitate si recomanda reducerea expunerii pe acestetitluri, insa a confirmat ratingul "pastreaza" acordat Transgaz(TGN), ridicand pretul tinta de la 163,2 lei la 167,3 lei, potrivitunui raport privind companiile din sectorul utilitatilor din EuropaCentrala si de Est.

Potrivit analistilor Raiffeisen, diferentele de reglementareintre cele doua companii fac ca perspectivele pentru Transgaz safie mai bune decat in cazul Transelectrica.

"In timp ce in cazul Transelectrica, cea mai mare parte aactivitatii este reglementata, celelalte venituri operationalefiind asimilate cu venituri din transport si luate in calcul inmetodologia de stabilire a tarifelor, Transgaz realizeaza o altaactivitate extrem de profitabila, tranzitul (care se desfasoaraprin conducte dedicate ceea ce permite ca sa fie considerata oactivitate separata)", se arata in raport.

De altfel, in cazul Transgaz, cea mai mare parte a profituluioperational provine din activitatea de tranzit al gazelornaturale.

O alta diferenta majora, potrivit Raiffeisen, este modul in caresunt tratate pierderile din retea ale celor doua companii.

"In cazul Transelectrica, pretul energiei pentru acoperireapierderilor din retea este reglementat, fiind in prezentsemnificativ mai mare decat pretul pietei. Pe de alta parte,Transgaz poate folosi doar gaz din productia interna (cu un pretmai mic decat pe pietele internationale) pentru acoperireapierderilor din retea."

Analistii Raiffeisen concluzioneaza ca procesul de reglementareeste mai transparent in cazul Transgaz decat in cazulTranselectrica.

Transelectrica a inregistrat in trimestrul al doilea o scadere acantitatilor de energie transportate de 14%, peste asteptarileanalistilor, in timp ce salariile si pierderile din retea audepasit estimarile, compania inregistrand pierderi de 28 mil. lei,conform RAS.

De cealalta parte, Transgaz beneficiaza de o crestere cu 6% atarifelor de transport la sfarsitul lunii august, dupa cecantitatile de gaz transportate au scazut cu 22% in primulsemestru. Cu toate acestea, Transgaz a raportat un profit net de 25mil. lei in trimestrul al doilea.

In martie, Raiffeisen avea recomandari de cumparare atat peTransgaz, cat si pe Transelectrica, la preturi tinta de 152lei/actiune, respectiv 12,7 lei/actiune. Asteptarile de atunci aufost insa depasite, titlurile Transgaz fiind tranzactionate inprezent la 154,1 lei, in timp ce actiunile Transelectrica eraucotate ieri la 13,1 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO