Burse - Fonduri mutuale

De ce investeste Petromidia 210 milioane de euro in subsidiare, cand are datorii de 750 mil. euro?

De ce investeste Petromidia 210 milioane de euro in subsidiare, cand are datorii de 750 mil. euro?
21.06.2009, 18:36 25

Rompetrol Rafinare (RRC), compania care opereaza rafinaria Petromidia, intentioneaza sa majoreze capitalul subsidiarelor Rompetrol Downstream si Rompetrol Petrochemicals cu 630 mil. lei (150 mil. euro), respectiv 253,3 mil. lei (60,2 mil. euro), prin compensarea unor creante, in vederea sustinerii planurilor de dezvoltare ale acestora.

Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare a convocat o adunare generala extraordinara a actionarilor pentru 24 iulie, pentru a aproba cele doua operatiuni, despre care nu da mai multe detalii.
Reprezentantii Rompetrol nu precizeaza daca creantele care vor fi convertite in actiuni reprezinta contravaloarea marfurilor furnizate de Rompetrol Rafinare celor doua subsidiare sau imprumuturi pentru investitii, si nici de ce s-a luat aceasta decizie in conditiile in care Rompetrol Rafinare are de rambursat la randul ei datorii de peste 750 mil. euro si se confrunta cu pierderi tot mai mari.
"Mai multe informatii vor fi disponibile la AGA", au declarat reprezentantii de comunicare ai grupului Rompetrol. Grupul Rompetrol este controlat de compania kazaha KazMunaiGaz si condus de Dinu Patriciu.
Rompetrol Downstream intentioneaza sa deschisa in acest an 70 de noi benzinarii, dupa ce in primul trimestru a investit peste 10 mil. dolari pentru constructia a 14 statii. Rompetrol Downstream opereaza pe plan intern peste 450 de benzinarii si sapte depozite de carburanti.
Rompetrol Downstream a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 1,92 mld. euro, avand o cota de circa 23-25% pe piata de carburanti, potrivit propriilor estimari. Compania a acumulat insa pierderi de circa 29 mil. euro. De cealalta parte, Rompetrol Petrochemicals vizeaza dezvoltarea capacitatilor de procesare, dezvoltarea unor sorturi de produse, precum si identificarea unor noi piete de desfacere. In perioada 2003-2008 nivelul investitiilor realizate de companie a fost de 85 mil. $, potrivit datelor furnizate de departamentul de comunicare si relatii publice al Rompetrol.
Rompetrol Petrochemicals a realizat in 2008 afaceri de 276 mil. euro si pierderi de 54 mil. euro.
Anul trecut, Rompetrol Rafinare a mai realizat cate o majorare de capital la cele doua subsidiare: una de 70 mil. dolari la Rompetrol Downstream si una de 50 mil. $ la Petrochemicals.
Alta tema de discutie la adunarea actionarilor Rompetrol Rafinare de la data de 24 iulie vizeaza imputernicirea Consiliului de Administratie al companiei privind efectuarea si validarea unor tranzactii, in 2009, cu active in valoare de peste 20% din totalul activelor imobilizate, mai putin creantele, in limita a 150 mil. dolari.
Rompetrol Rafinare, listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), este principala companie din grupul Rompetrol si administreaza fosta rafinarie Petromidia. Rompetrol Downstream este divizia de distributie a carburantilor din grupul Rompetrol, iar Rompetrol Petrochemicals deruleaza activitati in sectorul petrochimic. Actiunile Rompetrol Rafinare au crescut vineri cu aproape 5% pe Bursa, inchizand la pretul de
0,044 lei. Capitalizarea companiei este de 220 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO