Burse - Fonduri mutuale

De pe piata RASDAQ s-a evaporat jumatate de miliard de euro intr-o singura luna

06.11.2007, 20:00 15

Valoarea totala a companiilor listate pe Bursa RASDAQ s-a redus cu 500 de milioane de euro in ultima luna, in conditiile in care majoritatea companiilor lichide de pe aceasta piata au inregistrat scaderi semnificative.
Indicele RASDAQ-C, care urmareste evolutia tuturor companiilor listate pe RASDAQ, a pierdut 12% in perioada 8 octombrie - 5 noiembrie. In topul scaderilor se situeaza Boromir Buzau (SPCU), cu o corectie de 36%, Prospectiuni Bucuresti (PRSN), care a pierdut 25%, sau Prefab Bucuresti (PREH), cu o pierdere de 21%. Corectile au venit pe fondul unei evolutii negative a intregii piete, indicele BET al Bursei de Valori pierzand in aceasta perioada 6,5%, in timp ce indicele BET-FI a scazut cu 10%. La aceasta scadere au contribuit situatia tensionata de pe pietele internationale care a indepartat pentru moment fondurile straine de pietele emergente, dar si apropierea ofertei Transgaz.
"Toata lumea din piata asteapta oferta Transgaz, iar acest lucru a contribuit si la scaderile de pe RASDAQ. Parerea mea este ca dupa ce se va incheia oferta pe Transgaz, banii se vor intoarce in piata", sustine Marius Trif, presedintele Carpatica Invest.
Unii analisti sustin insa ca scaderile sunt justificate si de cresterea puternica a actiunilor de pe RASDAQ in acest an. Chiar si dupa aceste corectii, indicele RASDAQ-C pastreaza inca un avans de 100% fata de inceputul anului.
"Multe actiuni au ajuns la preturi ridicate, au adus randamente importante, iar scaderile de acum se justifica", considera Adrian Danciu, analistul-sef al Broker Cluj.
Principalele actiuni de pe RASDAQ au inregistrat ieri scaderi puternice, care au ajuns pana la 11% in cazul Boromir Buzau, 9,6% la Prebet Aiud si 8,4% la Cominco Bucuresti. Principalele actiuni de pe Bursa au inregistrat ieri scaderi de pana la 3% pe fondul unei lichiditati reduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO