Burse - Fonduri mutuale

Deciziile BNR au bataie lunga pe piata de capital

Deciziile BNR au bataie lunga pe piata de capital

Click pentru imaginea marita

28.03.2007, 18:57 21

Deciziile din acest an ale BNR privind reducerea dobanzii de politica monetara nu au produs efecte vizibile pe piata de capital, investitorii primind cu destula indiferenta stirea. Pe termen lung insa, decizia poate avea efecte pozitive pentru Bursa.
Evolutia pietei a fost una linistita, dupa anuntul de luni al BNR privind reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 8% la 7,5%, indicele BET al celor mai importante 10 companii de la Bursa inregistrand o scadere usoara, de 0,5%.
Precedenta decizie, prin care dobanda de referinta a fost coborata de la 8,75% la 8%, a fost urmata de o crestere cu 0,5% a indicelui BET, desi, teoretic, efectul asupra pietei de capital este acelasi.
Deciziile Fed sau ale Bancii Centrale Europene privind modificarea dobanzilor de referinta la dolar sau euro sunt urmate adesea de oscilatii importante pe bursele din SUA si din vestul Europei, iar interpretarile comunicatelor celor doua banci centrale sau ale comentariilor reprezentantilor acestora pot produce efecte neasteptate pe pietele de capital.
"La noi nu exista nicio corelatie intre deciziile bancii centrale si evolutia Bursei, deoarece aceste decizii nu afecteaza imediat mediul economic", este de parere Rares Nilas, directorul BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.
Teoretic, scaderea dobanzii de politica monetara atrage scaderi ale dobanzilor la depozite si la credite, ceea ce inseamna costuri de creditare mai mici pentru companii, adica profituri mai mari pentru acestea. De asemenea, scaderea dobanzilor reduce atractivitatea monedei nationale si atrage de regula o depreciere a acesteia, ceea ce inseamna castiguri mai mari pentru companiile care fac exporturi.
"Pe pietele vestice, modificarea dobanzii de referinta influenteaza direct creditele luate de companii, precum si cursurile valutare, reflectandu-se direct in rezultatele companiilor. La noi, chiar daca BNR a scazut dobanda, dobanzile la credite nu au scazut in mod semnificativ", a explicat Nilas. Analistii considera insa ca scaderile operate de BNR la dobanda de politica monetara pot avea un efect pozitiv pe termen lung asupra pietei de capital, deoarece vor antrena scaderi ale dobanzilor la depozite, iar o parte din economiile populatiei se vor muta in investitii pe piata de capital.
"Scaderea dobanzilor are influente pozitive asupra pietelor de actiuni, chiar daca acest lucru nu se observa pe termen scurt. In primul rand, dobanzile mai mici fac ca depozitele sa devina neatractive pentru o parte din investitori, care vor fi atrasi de instrumentele pietei de capital, cum sunt actiunile si titlurile fondurilor mutuale", considera Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a Raiffeisen Bank.
"In Romania este inca prematur sa vedem aceste efecte, pentru ca bancile nu au redus inca suficient dobanzile la depozite, dupa recentele decizii ale BNR. Asadar, efectul poate fi unul pe termen lung", sustine Ion.
Un asemenea efect s-a observat in ultimii ani, cand scaderea accentuata a ratei inflatiei a atras scaderi ale dobanzilor la depozite, ceea ce a determinat o crestere a investitiior persoanelor fizice pe Bursa, dar si o cresteri semnificative ale activelor fondurilor mutuale.
"Al doilea efect este cresterea pretului teoretic al actiunilor listate, in conditiile in care investitorii institutionali iau decizii pe baza analizei fundamentale si stabilesc valoarea teoretica a companiei pe baza valorii actualizate a fluxurilor de capital viitoare", sustine Ion.
Potrivit acestuia, scaderea ratei dobanzii presupune o rata de actualizare mai mica si, prin urmare, o valoare prezenta mai mare a companiei, actiunile fiind mai atractive pentru investitori. Si in acest caz insa, efectele se vad pe termen lung, deoarece investitorii utilizeaza ca rata de actualizare randamentele pe termen lung ale titlurilor de stat, care depind mai mult de asteptarile inflationiste pe termen lung si mai putin de dobanda de politica monetara, care este una pe termen scurt.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO