Burse - Fonduri mutuale

Derivatele pe Fondul Proprietatea de la Viena s-au dublat in trei luni

26.04.2010, 23:05 42

Contractele derivate pe actiunile Fondului Proprietatea("warrant") lansate de casa ceha de brokeraj Wood&Co au adusinvestitorilor de pe bursa de la Viena un randament de peste 100%in primele trei luni de tranzactionare.

Cea mai recenta tranzactie cu warrant-urile lansate de Wood aavut loc joi, 22 aprilie, cand au fost vandute trei astfel decontracte la un pret de 72.850 de euro, valoarea totala atranzactiei ridicandu-se astfel la circa 220.000 de euro. Primatranzactie din 2010 a avut loc pe 19 ianuarie, la un pret de 36.300de euro pentru un warrant. Un warrant are ca activ suport 500.000de actiuni Fondul Proprietatea. Astfel ca ultima tranzactie cuwarranturi evalueaza la 0,6 lei o actiune FP, de doua ori mai multdecat pe 19 ianuarie cand actiunea FP valora 0,3 lei pe bursa de laViena.

Pe bursa de la Bucuresti, cel mai mare randament inregistrat dela inceputul anului era pana ieri de 84%, in cazul titlurilorBroker Cluj.

Desi nu este singurul derivat pe actiunile FP care setranzactioneaza la Viena, doar pentru warrant-ul celor de la Woodexista suficiente informatii privind tranzactiile. Luna trecutaUniCredit Bank a lansat un instrument similiar celui creat de Wood,avand in spate un pachet de 1.000 de actiuni FP. Pe bursa de laViena nu exista informatii despre cate warrant-uri UniCredit aufost tranzactionate pana in prezent.

Pentru derivatele emise de Wood, firma de brokeraj ceha este siprincipalul vanzator, in timp ce cumparatorii sunt in principalinvestitorii institutionali. La maturitatea produsului, pe 30noiembrie 2010, firma de brokeraj Wood trebuie fie sa livrezeactiunile FP detinatorilor de warranturi, fie sa le plateascaactiunile suport la pretul din piata.

Avantul inregistrat de cotatia derivatelor listate la Viena s-aresimtit si pe piata locala, unde tranzactiile au ajuns sa seincheie la preturi de 0,5-0,55 lei pentru o actiune, dublu fata definele anului trecut. Pe piata locala, tranzactiile cu titluri FPse realizeaza prin intermediul Depozitarului Central, pe bazaintelegerilor dintre vanzatori si cumparatori, fiind dependente dedisponibilitatea vanzatorilor de a vinde, dar si de procesul deinnoire a actionariatului de care este responsabila AutoritateaNationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Evolutia actiunilor FP pe cele doua piete - cea de la Viena sicea locala - este in stransa legatura.

"Chiar inainte de a fi anuntata tranzactia de joi de la Vienaurma sa inchei o tranzactie cu un pachet consistent de actiuni laun pret de 0,565 lei/titlu. Pretul mai mare de la Viena poateuneori sa complice negocierile pe piata locala si sa creascapretentiile vanzatorilor, insa pretul final depinde si de cat demare este pachetul scos la vanzare", a spus o persoana implicata intranzactii cu actiuni FP.

Atat pe bursa de la Viena, cat si pe piata locala a "anunturilorde mica publicitate", luna martie a marcat o crestere agresiva ainteresului pentru actiunile Fondului Proprietatea. Pe piatalocala, in martie s-au tranzactionat circa 5% din actiunile FP, iarla Viena tranzactiile cu warrant-uri au atins valoarea record de6,3 milioane de euro.

"In contextul intervalului scurt de timp ramas pana lainstalarea celor de la Franklin Templeton la carma de administratoral Fondului Proprietatea, investitorii isi vor intensificaacumularile, astfel ca ma astept si ca lunile urmatoare sainregistram un nivel ridicat al tranzactiilor", a afirmat AdrianLupsan, directorul general adjunct al societatii de brokerajIntercapital Invest.

Potrivit lui Lupsan, mai mult de jumatate din vanzatorii activipe piata locala sunt persoane in varsta care detin pachete deactiuni in valoare de peste 50.000 de euro si care isi vand o partedin actiuni pentru a face rost de bani. Investitorii sofisticatireprezinta circa 40% din vanzatorii de actiuni FP activi pe piatalocala, care sunt tentati sa isi marcheze profitul la preturi dublesau chiar triple fata de cele la care au cumparat anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO