Burse - Fonduri mutuale

Dilema actionarilor Petromidia: Cati bani va plati KazMunaiGaz pentru Rompetrol Rafinare

Cati bani va plati KazMunaiGaz pentru Rompetrol Rafinare
27.08.2009, 18:39 57

Pretul pe care il vor plati kazahii de la KazMunaiGaz pentru actiunile detinute de actionarii minoritari ai Rompetrol Rafinare (RRC) reprezinta una dintre principalele intrebari ale investitorilor de pe Bursa in acest moment.

Grupul Rompetrol a anuntat miercuri seara ca va lansa o oferta publica de preluare pentru actiunile pe care nu le detine la RRC si la Rompetrol Well Services (PTR), cerand Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa prelungeasca termenul de depunere a documentatiilor de oferta pana la finele lunii octombrie.

In urmatoarele luni, investitorii de pe Bursa isi vor putea face calcule privind pretul pe care l-ar putea primi in oferta, insa stabilirea pretului final depinde de modul in care kazahii vor evalua compania.

CNVM specifica trei moduri de calcul al pretului in cazul ofertelor publice de preluare: pe baza pretului mediu ponderat din ultimele 12 luni, activului net sau pe baza unei evaluari efectuate de catre un evaluator independent, in final urmand sa fie ales pretul cel mai mare rezultat in urma celor trei evaluari. Cu toate acestea, CNVM nu spune si ce standarde de contabilitate trebuie utilizate in acest caz.

 

Consolidat sau individual?

In cazul Rompetrol Rafinare, care controleaza si alte societati (Rompetrol Downstream, Rompetrol Petrochemicals), activul net la nivel individual este de doua ori mai mare decat activul net consolidat al companiei.

Astfel, pretul din cadrul unei oferte de preluare poate varia cu 50%, in functie de standardul de contabilitate folosit, in conditiile in care CNVM nu va specifica clar modul in care acesta trebuie calculat, ceea ce ar dezavantaja actionarii minoritari. Reprezentantii CNVM nu au putut fi contactati pentru comentarii.

"Cred ca CNVM ar trebui sa spuna clar procedeul de stabilire a pretului din cadrul unei oferte publice de preluare. Personal, cred ca ar trebui considerat activul net calculat pe baza bilantului individual al companiei, deoarece oferta nu se refera la alte entitati din grup, ci strict la Rompetrol Rafinare. Comisia ar trebui sa vina deci cu o nota separata si sa spuna ce activ sa se ia in considerare", spune Ovidiu Serdean, broker la IFB Finwest.

La nivel individual, Rompetrol Rafinare a realizat, conform ultimelor date financiare, un activ net de 1,3 mld. lei, ceea ce ar duce la un pret de oferta de 0,062 lei/actiune, cu 29% peste cotatia titlurilor RRC din sedinta de miercuri. Spre deosebire, daca se va lua in considerare activul net la nivel consolidat, de circa 800 mil. lei, pretul din oferta ar scadea la jumatate, respectiv 0,038 lei/actiune. Acest pret ar fi cu 21% sub cotatia de miercuri de la Bursa. Daca pretul ar fi calculat in functie de cotatiile ultimelor 12 luni, atunci acesta s-ar ridica la 0,033 lei/actiune, cu 32% sub pretul de inchidere de miercuri.

"Cred ca se va lua in considerare bilantul consolidat in cazul activului net, deoarece Rompetrol Rafinare are detineri si la alte companii si trebuie luate in considerare si rezultatele acestora. In orice caz, nu cred ca se va merge pe o singura metoda de evaluare si cred ca va lua ceva timp pana cand va fi stabilit un pret. O evaluare pe un grup de companii necesita timp si oameni", spune Andrei Radulescu, analist la Target Capital.

 

Oferta, ceruta insistent de minoritari inca de anul trecut

Rompetrol Grup a fost achizitionat in 2007 de catre firma de stat kazaha KazMunaiGaz, care a platit atunci circa 1,6 mld. de dolari pentru 75% din actiunile grupului petrolier.

La momentul respectiv Rompetrol nu a lansat nicio oferta de preluare, in conditiile in care legile in vigoare nu specificau clar obligativitatea acesteia, societatea kazaha devenind indirect actionar la RRC si PTR.

De altfel, fondul QVT, unul dintre actionarii Rompetrol Rafinare, a cerut la finele anului trecut CNVM sa oblige grupul Rompetrol sa deruleze oferte publice de preluare la Rompetrol Rafinare la un pret minim de 0,1 lei/actiune.

In afara de fondul de investitii si Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a solicitat CNVM sa oblige actionarii sa respecte legea si sa lanseze oferte publice de preluare.

"Faptul ca la fix doi ani dupa efectuarea tranzactiei compania KazMunai mai cere inca pasuire doua luni pentru a face o documentatie care poate fi facuta in maximum doua saptamani ne pune in situatia sa ne intrebam ce vor face investitorii pagubiti. Ei ar fi castigat peste 30% din bani numai prin simpla depunere intr-un cont bancar. Va fi oare luat in calcul si acest aspect in cadrul pretului de oferta?", se intreaba Dumitru Beze, presedintele AIPC.

Potrivit unor surse din piata, oferta ar urma sa fie intermediata de catre BRD SocGen. Reprezentantii BRD nu au putut fi contactati pentru detalii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO