Burse - Fonduri mutuale

Din cauza lichiditatii scazute, speculatorii se joaca cu actiunile de la Bursa

Din cauza lichiditatii scazute, speculatorii se joaca cu actiunile
23.08.2009, 17:50 22

Brokerii apreciaza pentru urmatoarele doua saptamani o continuare a corectiilor pe piata locala, pe fondul unei lichiditati scazute, in timp ce trendul general se pastreaza pe crestere, sustinut de evolutiile principalelor piete internationale, care primesc confirmari din partea indicilor economici. Scaderile vor fi generate de iesirile speculatorilor din piata, dupa seria de aprecieri din ultima perioada, tentati sa marcheze profitul.

"Pe termen scurt cred ca tentatia de a marca profitul va creste, ceea ce va duce la o accentuare a corectiilor in piata, dar chiar si asa cred ca lichiditatea se va pastra in continuare scazuta. Nu cred ca se va genera o presiune prea mare la vanzare, intrucat variatiile se vor pastra reduse, iar speculatorii nu vor iesi violent la vanzare. Pe termen mediu insa, Bursa isi poate continua trendul ascendent inceput acum doua luni, pe fondul evolutiilor pietelor externe, care sunt alimentate de stiri pozitive din economie", a declarat Adrian Lupsan, directorul adjunct al societatii de intermediere Intercapital Invest.

Bursa locala a inregistrat vineri o crestere de 2,1% pe indicele compozit BET-C, insa pe ansamblu a coborat cu aproape 1% saptamana trecuta, pentru prima data dupa doua luni de cresteri consecutive. In aceasta perioada, indicele general a urcat cu aproape 23%. Societatile financiare au inregistrat cel mai mare avans dintre indicatori in sedinta de vineri, indicele BET-FI urcand cu aproape 3,1% fata de referinta. La aceasta categorie, cel mai mare avans

l-au consemnat titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 3,7% fata de referinta, la pretul de 1,11 lei/actiune.

Si societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat cresteri semnificative, de 3,5% si respectiv 4,5%, in timp ce la categoria international, actiunile bancii austrice Erste Bank (EBS) au avansat cu 3,2% fata de referinta, la pretul de 117,4 lei/titlu.

"In toamna cred ca vom asista la un moment foarte important pentru pietele de capital, care asteapta o confirmare pentru trendul ascendent din partea da-telor financiare la trimestru. Daca pe extern vor inregistra cresteri, evolutia lor se va resimti si pe piata locala, indiferent de rezultatele companiilor de la noi. Atunci vom vedea incotro se indreapta piata, daca se va consolida sau va trece intr-o zona de distributie", a adaugat Lupsan.

In sectorul energetic, titlurile Transgaz (TGN) au inregistrat cea mai mare apreciere, de 2,5% fata de referinta, in timp ce actiunile societatii nationale Transelectrica (TEL) au avansat cu 1,5%, la pretul de 13,3 lei/titlu. Companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) au consemnat aprecieri ceva mai reduse, de 1,2% si respectiv 0,7% fata de referinta. Indicele de profil, BET-NG a urcat cu doar 1,5% fata de referinta, cea mai mica apreciere dintre principalii indici din piata.

 

De urmarit saptamana aceasta

  • Evolutia actiunilor Electroputere Craiova (EPT), dupa ce societatea publica rezultatele financiare semestriale (miercuri).
  • Evolutia titlurilor Alro Slatina (ALR), dupa ce producatorul de aluminiu publica situatiile financiare consolidate pentru anul 2009.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au inregistrat o evolutie extrem de volatila saptamana trecuta, pe fondul tranzactiilor speculative.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), care au revenit pe crestere in ultimele doua sedinte de tranzactionare.
  • Evolutia principalelor piete europene si a pietei americane, care continua trendul ascendent inceput acum doua luni. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO