Burse - Fonduri mutuale

Directia ramane neclara la Bursa, investitorii fac strategii

29.11.2007, 15:41 16

Societatile de investitii financiare raman in zona rezistentei de 69.000 de puncte, in timp ce companiile din indicele BET au inregistrat ieri o noua corectie mai puternica. Indicele a inchis ieri la circa 8.550 de puncte, dupa ce a dat inapoi cu 2,43%. BET-FI a urcat cu 0,6%.
"Am avut o zi linistita, cu volume medii, ceea ce a aratat ca cine a avut bani de cumparat a facut-o deja in sedintele anterioare. Nivelul actual atrage insa cumparatori pe societatile de investitii financiare, lucru ce s-a reflectat si in volumele realizate", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Valoarea tranzactiilor de ieri din piata reglementata a urcat la 15,7 milioane de euro, in timp ce RASDAQ a sustinut statistica cu doar 1,5 milioane de euro. Societatile de investitii financiare au realizat 40% din tranzactiile de la cota, 6,4 milioane de euro.
"Motive de optimism puternic nu prea exista in aceasta perioada. Sfarsitul de an ar putea aduce insa un cumul de factori care sa sutina o revenire pe final. Este insa prematur sa credem ca vremurile bune se vor intoarce in decembrie", spune Mihai Chisu.
Printre motivele de optimism la care face referire brokerul sunt reprezentate de banii blocati intr-o eventuala suprasubscriere in oferta Transgaz. O deblocare a acestora inainte de inchiderea Bursei pe acest an ar putea sa genereze un "rebound" al cotatiilor.
Investitorii raman precauti, iar unii dintre ei se gandesc sa nu isi blocheze inutil o suma importanta intr-o oferta cel mai probabil puternic suprasubscrisa, si analizeaza optiunea de a cumpara alte actiuni pe care le considera la aceste preturi subevaluate. Acestia din urma mizeaza pe o revenire puternica a mai multor titluri care le-ar aduce randamente importante in doar cateva zile.
Un alt motiv de optimism in opinia brokerilor este reprezentat de preturile scazute ale societatilor de investitii financiare, in comparatie cu maximele atinse la sfarsitul lunii iulie, dar si tinand cont de randamentul acestor titluri de la inceputul anului. BET-FI, indicele acestora, a inchis ieri la un nivel care se traduce intr-o performanta de 8,77% fata de inceputul anului, cu putin peste dobanda anuala oferita de o banca la depozite.
In 2006 randamentul adus de indicele BET-FI a fost de pestre 32%. SIF Moldova a inchis ieri cu 14% sub pretul la care a deschis in acest an.

Actiunile Petrom (SNP) au pierdut ieri 2,63%, pe fondul unui rulaj de circa 1,3 milioane de euro (4,67 milioane de lei), printre primele zece din piata. Compania intentioneaza sa suplimenteze bugetul de investitii initial anuntat pentru anul acesta cu aproximativ 31,5 mil. euro (114 mil. lei), pana la 1,07 mld. euro (3,865 mld. lei), majoritatea fondurilor urmand sa fie investite in segmentul de explorare si productie, principala sursa de profit a companiei. Bugetul pentru explorare si productie urmeaza sa fie majorat cu 44%, pana la 666 mil. euro (2,4 mld. lei). Propunerile vor fi analizate in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor programata pentru 27 noiembrie.

Actiunile Oil Terminal (OIL) au inchis sedinta de ieri la acelasi pret ca si in ziua precedenta, maximul de tranzactionare fiind de 0,86 lei/actiune. Operatorul portuar a realizat in trimestrul trei un profit net de 1,87 milioane de euro (6,6 milioane de lei), fata de un castig de 134.000 de euro in perioada similara din 2006, nivelul profitului fiind determinat in principal de nerealizarea unor cheltuieli cu reparatiile bugetate la inceputul anului. Oil Terminal a inregistrat in perioada iulie-septembrie afaceri in crestere cu 19%, la 10,1 milioane de euro (32,7 milioane de lei), dupa ce in prima jumatate a anului cifra de afaceri a companiei se diminuase cu 8%.

Actiunile Turism Felix (TUFE) au crescut ieri cu 2,91%. Conducerea Turism Felix intentioneaza sa transfere titlurile companiei de turism balnear de la categoria a doua la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sustinand ca indeplineste toate conditiile de reglementare necesare. Conditiile impuse de reglementarile operatorului de piata pe care le indeplineste compania tin de un nivel al capitalurilor proprii de peste opt milioane de euro in ultimul exercitiu financiar, atingerea unei cote corespunzatoare de lichiditate a actiunilor, actionariat format din cel putin 2.000 de persoane si realizarea unui plan de afaceri pentru urmatorii doi ani calendaristici.

Titlurile Edil Constructii Arad (EDIL) au crescut ieri cu 1,01%. Compania a realizat in trimestrul al treilea din acest an o cifra de afaceri de 0,78 mil. euro (2,5 mil. lei), de peste doua ori mai mare fata de cea inregistrata in perioda iulie-septembrie a anului trecut. Profitul net a urcat in aceeasi perioada la circa 35.000 de euro (115.000 de lei), de la o pierdere nesemnificativa in intervalul aferent anului precedent. Edil a inregistrat in primele noua luni un profit de circa 48.000 de euro (173.000 de lei) si o cifra de afaceri neta de 2 mil. euro (7,6 mil. lei), de peste doua ori mai mari fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, de 0,87 mil. euro (3,12 mil. lei).

Titlurile Simcor Oradea (SIOR) au pierdut ieri 8,16%. Producatorul de materiale de constructii a raportat dupa prima jumatate a anului un profit net de circa 300.000 de euro (0,98 milioane de lei), de patru ori mai ridicat comparativ cu perioada similara din 2006. Afacerile companiei s-au mentinut in aceeasi perioada la un nivel similar, de 4,9 milioane de euro (16,3 milioane de lei). Profitul realizat a provenit in intregime din activitatea de exploatare, din care a rezultat un castig brut de 1,3 milioane de lei, care a fost diminuat de pierderile financiare in valoare de circa 141.000 de lei. Ultima tranzactie cu titlurile Simcor s-a perfectat la un pret de 18 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels