Burse - Fonduri mutuale

Doar acţiunile influenţate de Fondul Proprietatea mai trezesc interes

Doar acţiunile influenţate de Fondul Proprietatea mai trezesc interes

Autor: Stefan Musgociu

20.12.2010, 23:50 19

Bursa a scăzut luni cu 0,41%, pe o lichiditate redusă şiasigurată în proporţie de 70% de operaţiuni cu titlurile SIFOltenia (SIF5), Bursa de Valori (BVB) şi o tranzacţie negociată cutitluri SIF Moldova (SIF2), în valoare cumulată de 6,4 milioanelei. Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri în imediataapropiere a ultimelor cotaţii de vineri, însă mulţi investitori aucontinuat să absenteze de la tranzacţionare. În acest context,vânzătorii s-au văzut nevoiţi să ducă preţurile mai jos în căutareaunei contrapărţi, deşi volumele de titluri au fost reduse. Astfel,piaţa a avut o evoluţie contrară liniei ascendente a burselormature din Europa.

Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, crede că scăderea pieţei şiunele tranzacţii mai mari au fost determinate de investitori careîncearcă să îşi cosmetizeze portofoliile pentru final de an, dar şipentru ajustări din punct de vedere fiscal.

"Scăderile au fost determinate de mici ieşiri din piaţă ale unorinvestitori. Este clar că Bursa este influenţată acum de ajustărilede final de an din punct de vedere fiscal", a declarat el.

Chişu a subliniat că singurele acţiuni care au trezit interesulinvestitorilor şi pe partea de cumpărare au fost titlurile Burseide Valori Bucureşti şi unităţile de fond ale iFond FinancialRomânia (IFR).

"În aşteptarea listării Fondului Proprietatea aceste douătitluri au de câştigat", a spus brokerul.

Unităţile de fond ale iFond Financial România au avansat cu 2%,la 230 lei, pe un rulaj de 90.000 de lei. Preţul este cu 15% pestevaloarea nominală a titlurilor.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zeceacţiuni, era în scădere cu 0,31%. Acţiunile celor cinci societăţide investiţii financiare (SIF) au înregistrat variaţii maivizibile, astfel că indicele BET-FI a coborât cu 1,57%.

Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de numai 9,2milioane lei (2,1 milioane euro), sumă de aproape trei ori mairedusă decât rulajul de vineri, de 25,8 milioane lei (6 milioaneeuro). Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 70% deoperaţiuni cu titlurile SIF Oltenia, Bursa de Valori şi otranzacţie specială cu titluri SIF Moldova.

Acţiunile SIF Oltenia au avut un rulaj de 2,6 milioane lei, iaroperaţiunile cu titlurile BVB au cumulat 1,4 milioane lei. Cotaţiaacţiunilor SIF Oltenia a scăzut cu 2,48%, la 1,18 lei, iar ultimatranzacţie cu titlurile BVB a fost efectuată la 39,66 lei, preţ cu3,82% peste referinţă.

La ora 13:43 a fost realizată o operaţiune specială cu acţiuniSIF Moldova de 2,3 milioane lei la preţul de 0,91 lei, cu 15% subultima cotaţie de vineri. Pe piaţa principală, titlurile SIF auscăzut cu 1,87%, la 1,05 lei.

Titlurile Ceramica Iaşi (CERE) şi Socot Târgu-Mureş (SCTO) aufost cele mai lichide, cu operaţiuni de 459.000 de lei şi respectiv377.000 de lei. Cotaţia acţiunilor Ceramica a avansat cu 4,55%, la0,66 lei, iar cea mai recentă tranzacţie cu titlurile Socot a fostefectuată la 80 lei, preţ cu 9,1% sub referinţă.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europeneavansau cu până la 1%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centralăşi de Est erau în creştere cu cel mult 1,1%. Bursele din Croaţia şiVarşovia înregistrau însă corecţii de 0,3% şi respectiv 0,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO