Burse - Fonduri mutuale

Doar „aranjarea“ portofoliilor pe final de an ar putea mişca piaţa

Doar „aranjarea“ portofoliilor pe final de an ar putea mişca piaţa

Foto Theodor Pană

Autor: Stefan Musgociu

21.11.2012, 00:06 640

Bursa de la Bucureşti a avansat cu 0,15% marţi, marcând a treia şedinţă consecutivă de creştere uşoară. Cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a ajuns cu greu la 13 milioane lei.

"Numărul foarte redus de investitori activi din piaţă duce la apariţia unor situaţii greu de anticipat, iar exemplul cel mai relevant a putut fi observat luni, când în ciuda creşterilor realizate de bursele internaţionale, piaţa de la Bucuresti a avut o evoluţie modestă. În contextul actual, cu un grad ridicat de incertitudine şi volatilitate în scădere, investiţiile pe termen de peste un an reprezintă o opţiune pentru cei care încă mai urmăresc piaţa", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,43%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se situa cu 0,45% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,21%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,16%. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu numai 0,29%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 13 milioane lei (2,9 milioane euro), valoare cu 14% peste rulajul şedinţei precedente, de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro).

"Nu cred că sfârşitul de an va aduce o îmbunătăţire a volumelor de tranzacţionare, această perioadă fiind în mod normal caracterizată de volume mici. Poate doar rearanjările de portofolii vor mai anima piaţa. Apropierea alegerilor parlamentare nu va contribui semnificativ la creşterea volumelor, cei mai mulţi investitori preferând să stea departe de piaţă în astfel de contexte, iar acest tipar este des întâlnit pe cele mai multe pieţe mature. Mă aştept să vedem o evoluţie mai dinamică a pieţei odată cu începutul anului viitor", a mai spus traderul.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,9 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,28%, la 0,533 lei.

Aproape de ora 14:30 a fost realizat un deal cu 10% din acţiunile producătorului de materiale de construcţii COMCM Constanţa (CMCM), pentru 2,4 milioane lei (531.000 de euro). Pachetul este foarte apropiat de cel pe care îl deţine Alexandra Frăţilă, fiica fostului arbitru de fotbal din Divizia A Constantin Frăţilă.

Acesta împreună cu fiica sa deţin cumulat 41,58% din acţiunile COMCM, iar SIF Transilvania are 56,72% din titluri. Deal-ul a fost realizat la preţul de 0,102 lei, cu 15% sub ultima cotaţie de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO