Burse - Fonduri mutuale

Doar Azomureş mai mişcă. În rest, fiecare se roagă să piardă cât mai puţin

Doar Azomureş mai mişcă. În rest, fiecare se roagă să piardă cât mai puţin

Doar Azomureş mai mişcă. În rest, fiecare se roagă să piardă cât mai puţin

Autor: Stefan Musgociu

02.11.2011, 00:07 560

Bursa de la Bucureşti a scăzut şi marţi, cu 2,3%, sub presiunea corecţiilor de pe bursele externe, însă investitorii care au vizat acţiunile Azomureş (AZO) au ridicat preţul cu peste 10%.

Temerile investitorilor cu privire la criza datoriilor din zona euro au revenit după ce premierul elen a anunţat organizarea unui referendum privind pachetul de ajutor pentru Grecia, întrucât rezultatele acestuia ar putea duce la un eşec al planului de salvare convenit săptămâna trecută de liderii europeni şi, totodată, la intrarea în incapacitate de plată a statului balcanic.

"Aceste scăderi vin în urma celui mai puternic rally (creştere accelerată -n.r.) care a avut loc în ultimii doi ani. Investitorii s-au obişnuit cu volatilitatea excesivă din acest an, iar «telenovela» grecească pare să fie explicaţia pentru orice mişcare a burselor din ultima perioadă. Problema este că toate aceste tulburări îţi ascund adevărata direcţie în care se îndreaptă economia globală. Până acum indicatorii macroeconomici nu au dezamăgit puternic, iar din acest motiv nu avem motive să ne în­gri­jo­răm", a declarat Alexandru Constan­ti­nescu, trader la firma de brokeraj Swiss Capital.

La finalul zilei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scă­dere cu 2%. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor SIF-urilor şi titlurilor Fon­dului Proprietatea (FP), a coborât cu 2,45%.

"Piaţa se mişcă după filozofia «contrariană». Speculezi perioadele extreme ale unei mişcări şi îţi închizi speculaţia când apare un eveniment ce ar trebui să fie pozitiv pentru poziţia pe care o ai. Se pare că această strategie a funcţionat şi la noi. Momentele de euforie au fost penalizate pe SIF-uri, Transgaz şi Banca Transilvania", a afirmat traderul.

În primele minute ale şedinţei titlurile Azomureş au urcat cu până la 34,9%, însă la finalul şedinţei acestea au dat înapoi, fiind cotate la 1,297 lei, preţ cu 10,11% peste închiderea de luni. Evoluţia a venit pe al doilea rulaj din piaţă, de 4,2 milioane lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide, cu transferuri în valoare cumulată de aproape 11 milioane lei. Preţul titlurilor a scăzut cu 2,26%, la 0,441 lei.

"Suntem optimişti pentru finalul acestui an, chiar dacă şi în continuare este posibil să avem parte de volatilitate mare. Mizăm pe acţiunile ce pot oferi dividende atractive. Fondul Proprie­ta­tea a anunţat distribuirea unui dividend mai mare în 2012 dacă rezultatele fon­dului vor permite acest lucru. SIF-urile sunt un pariu interesant, în condiţiile în care valoarea acţiunilor a scăzut în apropierea minimului ultimilor doi ani, iar tranzacţia cu Erste, chiar dacă se va finaliza anul viitor, ar trebui să aducă şi în acest an banii necesari acordării unor dividende mai mari decât pentru 2010", a spus Constantinescu.

Totodată, el mizează şi pe acţiunile companiilor din sectorul utilităţilor, ţinând cont că rezultatele din primul se­mes­tru ale Transelectrica şi Transgaz au fost peste aşteptări.

"Ne aşteptăm ca interesul pentru piaţa locală să crească în perioada decembrie - februarie, odată cu fina­li­zarea ofertelor de vânzare la Trans­elec­trica şi Tarom", a afirmat traderul.

La finalul şedinţei de la Bucureşti bursele vest-europene erau în scădere cu până la 4,6%.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor Azomureş Târgu Mureş (AZO), după ce conducerea a anunţat că este în negocieri avansate cu Ameropa pentru vânzarea companiei. Ieri titlurile Azomureş au sărit şi ieri cu 10%, după ce luni au închis cu un avans de 40%, limita maximă de variaţie pentru acţiunile incluse în indicele BET.

  • Titlurile Dafora Mediaş (DAFR), după ce firma controlată de Marius şi Emil Cristescu, Foraj Sonde Craiova (FOSB), a achiziţionat recent un nou pachet de 672.000 de acţiuni Dafora. Ieri acţiunile Dafora au închis în stagnare.

  • Evoluţia burselor externe, după ce bursa din SUA a deschis şedinţa de ieri cu o scădere de circa 2% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră principalii indici ai burselor europene consemnau corecţii de peste 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO