Burse - Fonduri mutuale

Doar câteva acţiuni mai animă bursa, iar brokerii cred că abia în septembrie piaţa îşi va reveni

Autor: Stefan Musgociu

10.08.2012, 00:08 842

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a scăzut cu 0,3%, aten­ţia investitorilor fiind axată cu precă­de­re pe ac­ţiu­nile SIF Oltenia (SIF5), Fondul Pro­prie­ta­tea (FP), Erste (EBS), BRD şi SIF Transil­vania (SIF3).

Valoarea tranzacţiilor a cres­cut faţă de şe­dinţa an­te­rioară, susţinută de trei tranzacţii spe­ciale cu ac­ţiunile Conpet, Rompe­trol Well Services şi FP.
"Printr-o simplă coin­ci­denţă sau nu, mo­mentul sus­pen­dării preşe­dintelui a coincis cu începerea perioadei de vară, în care investitorii sunt mai mult absenţi, volumele de tranzac­ţio­nare scad şi de regulă preţurile acţiunilor înre­gistrează un recul. Cu excepţia acţiunilor Fon­dul Proprie­tatea, SIF-urile şi OMV Petrom, care de la începutul lunii iulie au reprezentat 60% din totalul volumului de tranzacţionare, nu putem spune că alţi emitenţi au animat piaţa din punctul de vedere al volumelor de tranzac­ţio­nare ori al evoluţiei pre­ţu­rilor. Mă aş­tept ca în perioada ce urmează tema suspen­dării preşedintelui Băsescu să devină un fapt di­vers, foarte probabil până la mo­men­tul în care viaţa politi­că va avea un dez­nodă­mânt clar", a de­clarat direc­torul de tran­zac­ţio­nare al EFG Euro­bank Se­cu­rities, Lau­renţiu Floroiu.
El crede că piaţa ar putea fi animată din punctul de vedere al vo­la­ti­lităţii de conclu­zi­ile vi­zitei FMI în Româ­nia sau de eventuale co­rec­ţii pe bur­sele inter­na­ţio­na­le, astfel că luna sep­tembrie ar putea repre­zen­ta un mo­ment de cotitură pentru piaţă.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu doar 0,14%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era în stagnare. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de ac­ţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Atenţia investitorilor a fost axată doar pe câ­teva acţiuni. Astfel, rulaje de peste un milion de lei au înregistrat doar acţiunile Fondului Pro­prietatea (4,7 mil. lei), SIF Oltenia (3,6 mil. lei), Erste (1,6 mil. lei), BRD (1,3 mil. lei) şi SIF Transilvania (1 mil. lei). Totodată, a fost rea­lizat un deal şi cu 5,76% din acţiunile Rom­petrol Well Services (PTR), în valoare de 4,3 mil. lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 7,18 mil. lei, valoare cu mult peste ru­lajul de miercuri, de 274.000 de lei. Lichi­di­ta­tea a fost asigurată în proporţie de 99% de un deal cu 2,56% din acţiunile Conpet (COTE), în valoare de 7,1 mil. lei.
Tranzacţia negociată a fost realizată cu 10 mi­nute înaintea deal-ului cu pachetul de ac­ţiuni Rompetrol Well Services, iar brokerii cred că pachetele de acţiuni ar fi fost vândute de acelaşi investitor. Deal-ul cu acţiunile Con­pet a fost realizată la 32 de lei, preţ similar ulti­mei cotaţii de marţi. Pe piaţa principală nu au fost realizate transferuri cu acţiunile Conpet.
La finalul şedinţei de la Bucureşti bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,6%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO