Burse - Fonduri mutuale

Dragolea, IFB: Instinctul imi spune ca va fi o vara incendiara pe Bursa

Dragolea, IFB: Instinctul imi spune ca va fi o vara incendiara pe Bursa
02.06.2009, 17:42 33

Bursa a inchis sedinta de ieri cu o apreciere usoara, de pana la 1% pe indicele BET al celor mai lichide zece companii din piata. Societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI au inchis in scadere cu 0,8%, corectia fiind inregistrata in a doua jumatate a sedintei dupa decizia Curtii Constitutionale de amanare a termenului privind constitutionalitatea majorarii pragului de detinere.

In ciuda evolutiei modeste de ieri a Bursei, brokerii apreciaza ca aceasta isi pastreaza trendul de consolidare, pe fondul cresterii volumelor de tranzactionare si al diminuarii variatiilor zilnice, insa asteapta confirmarea trendului odata cu intrarea la cumparare a investitorilor institutionali.
"Daca tinem cont de cresterea volumelor de tranzactionare si de diminuarea variatiilor zilnice de la o sedinta la alta, putem aprecia intr-adevar ca vedem semnale ale unei consolidari in piata. Cu toate acestea, lipsesc investitorii institutionali, care nu intra la cumparare. O intrare in piata din partea acestora ar putea confirma trendul de consolidare. In orice caz, interesul la cumparare este in urcare fata de acum doua saptamani", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest.
Volumul de tranzactionare s-a situat ieri la peste 150 de milioane de titluri, rulajul pietei depasind 12,2 mil. euro. Printre cele mai tranzactionate actiuni din sedinta de ieri s-au numarat titlurile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP).
Actiunile Rompetrol au coborat cu aproape 3%, in timp ce actiunile Petrom au urcat cu 1,6%, pana la pretul de 0,26 lei/titlu.
Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat cresteri modeste, de sub 1% fiecare. Indicele energetic BET-NG a inschis insa pe verde, cu un avans de sub 0,1%.
"Nu cred insa ca Bursa va evolua la fel de modest pe tot parcursul verii, iar instinctul imi spune ca va fi o vara de-a dreptul incendiara. De luna viitoare ma astept la amplitudini mari in piata, pana atunci insa Bursa cred ca va evolua doar conjunctural pe fondul stirilor din piata", a adaugat Dragolea.
La categoria societatilor financiare, cea mai mare scadere din piata au inregistrat-o titlurile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut 2%, coborand la pretul de 0,705 lei/actiune. Restul SIF-urilor au marcat corectii in medie cu 1%, cea mai mica depreciere fiind inregistrata de actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au coborat cu 0,6% sub referinta. Cele mai mari cresteri din sedinta de ieri
le-au inregistrat combinatele chimice Amonil (AMO) si Oltchim (OLT), care au urcat cu 14,6% si respectiv 11,8% peste referinta. Corectii s-au inregistrat in sectorul constructiilor, titlurile Dafora (DAFR) si Teraplast (TRP) coborand cu 2,6% si respectiv 2,8%.
Spre deosebire de piata locala, principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidere pierderi de pana la 1,2%, corectie consemnata de indicele britanic FTSE 100. Restul indicatorilor inregistrau scadere in medie cu 0,2%.
"Piata locala in perioada urmatoare cred ca o sa evolueze fara o corelatie clara cu restul pietelor europene. In urmatoarele saptamani evolutia pietei va fi data de evenimente conjuncturale, in speta deciza CC cu privire la pragul de detinere si decizia Guvernului cu privire la relansarea creditarii", a incheiat Dragolea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO