Burse - Fonduri mutuale

Dragolea, IFB: Va creste presiunea la vanzare pe Bursa pe fondul marcarii profitului

Dragolea, IFB: Va creste presiunea la vanzare pe fondul marcarii profitului
29.03.2009, 21:55 31

Bursa de la Bucuresti a incheiat vineri seria de aprecieri din ultimele trei saptamani, cu o corectie de 3,5% pe BET, in vreme ce societatile financiare au inregistrat cel mai mare declin la nivelul indicatorilor, respectiv 4,9%. Brokerii sunt de parere ca in perioada urmatoare o sa asistam la o crestere a presiunii la vanzare, pe fondul marcarii de profit, insa iesirea investitorilor nu va duce la o corectie ampla a pietei.

"Este de asteptat ca in perioada urmatoare sa vedem o crestere a numarului de vanzatori in piata, pe fondul iesirii si marcarii de profit, dupa ce piata a castigat peste 40% in ultimele trei saptamani. Nu cred insa ca iesirea investitorilor va fi atat de violenta, incat sa conduca la o corectie de proportii a pietei", a apreciat Octavian Dragolea, directorul agentiei din Bucuresti a societatii de brokeraj IFB Finwest.
La categoria societatilor financiare, cea mai mare corectie au inregistrat-o titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au coborat cu 6,4%. In top au urmat scaderile SIF Moldova (SIF2), cu o corectie de 5,7%, SIF Transilvania (SIF3), cu un declin de 4,8%, si SIF Muntenia (SIF4), cu o depreciere de 4,2% fata de referinta. Cea mai mica scadere a fost consemnata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au coborat cu 3,5% fata de referinta, pana la pretul de 0,51 lei/actiune.
Corectii asemanatoare au inregistrat si societatile bancare, titlurile Bancii Transilvania (TLV) consemnand cel mai mare declin, de 6,7% fata de referinta. Actiunile BRD au coborat cu 5,1%, in vreme ce titlurile Bancii Carpatica (BCC) au pierdut 2,4% fata de referinta, pana la nivelul de 0,083 lei/actiune. "Scaderile puternice pe financiare se datoreaza iesirii investitorilor speculativi pe aceste societati. Si in perioada urmatoare vom vedea evolutii asemanatoare, pentru ca randamentul pe societatile din sectorul financiar este cel mai ridicat decat pentru restul emitentilor din piata", a adaugat Dragolea.
In sectorul energetic, cea mai mare scadere a fost consemnata de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au coborat cu 6,1%, in vreme ce actiunile Petrom (SNP) au inregistrat o corectie de doar 0,6%, pana la pretul de 0,153 lei/actiune.
Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat pierderi medii de 2%, coborand la nivelul de 9,9 lei/actiune si respectiv 123,3 lei/actiune.
Evolutiile negative ale companiilor energetice au tras in jos indicele de profil BET-NG cu 2,8%, pana la nivelul de 354 lei/actiune.
"In continuare companiile locale sunt subevaluate, chiar si dupa aceste aprecieri de peste 40%, dar nu exclud ca bursa sa mai inregistreze cresteri cuprinse in intervalul 15-20%. O apreciere de 60-70% a pietei ar duce bursa la un nivel mai aproape de adevar", a continuat Dragolea.
Volumul tranzactiilor din sedinta de vineri, de 133 de milioane de titluri, a fost cel mai ridicat de la inceputul acestui an si pana in prezent, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la aproape 8,5 mil. euro.
"Volumele tot mai mari din ultima perioada conduc la concluzia ca in piata au intrat investitori straini, care sunt predispusi la risc, si nu este exclus sa fie vorba chiar de hedge fonduri. De asemenea, pe fondul volumelor putem aprecia ca piata a intrat intr-o perioada de acumulare, care ar putea dura 2-3 luni de acum inainte", a spus Dragolea.
De asemenea, el a mai apreciat ca principalul factor de evolutie a pietei de la Bucuresti ramane in continuare evolutia pietelor externe, acest lucru fiind evidentiat si de sedinta de vineri a BVB, care a inceput sa scada in a doua parte a zilei, pe fondul corectiilor principalelor piete europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO