Burse - Fonduri mutuale

Dupa ce ca nu erau cumparatori, acum nici vanzatori nu ai sunt

28.08.2008, 19:09 17

"Sedinta de ieri a fost destul de slaba, daca nu cea mai slaba din ultima perioada avand in vedere lichiditatea atinsa ieri. Este posibil sa ne aflam aproape de sfarsitul acestor scaderi si sa vedem o usoara crestere, insa nu trebuie sa ne asteptam la o intoarcere brusca si o inversare de trend", spune Octavian Dragolea, broker IFB Finwest. Astfel, indicele general al pietei, BET-C, a scazut ieri cu 0,6%, in vreme ce indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a pierdut la randul sau 0,9%.
Societatile de investitii financiare au facut inca o sedinta imprevizibila, cursurile acestora crescand si scazand de mai multe ori pe parcursul zilei. Astfel, indicele de ansamblu al SIF-urilor, BET-FI, se afla cu o jumatate de ora inainte de inchiderea sedintei in crestere cu circa 0,4%, dupa care a urmat o scadere a indicelui pana la nivelul de marti. Ultima tranzactie din piata a adus insa o apreciere de aproape 0,6% pentru BET-FI.
"Evolutia SIF-urilor a fost una normala ieri, in conditiile in care daca pana acum nu am prea avut cumparatori in piata, in momentul de fata nu mai sunt nici vanzatori multi. Practic cei care vand o fac doar daca au nevoie de lichiditati sau daca sunt de parere ca ar putea rascumpara actiunile mai jos, desi nu cred ca acest lucru va fi posibil", spune Dragolea.
Cea mai mare crestere din piata a fost atinsa ieri de titlurile Siretul Pascani (SRT), de 10,3%, desi lichiditatea a fost una scazuta. Aprecieri considerabile au mai fost inregistrate ieri si de titlurile Policolor (PCL), Mecanica Ceahlau (MECF) si Teraplast (TRP), cu variatii cuprinse intre 4,84% (pentru TRP) si circa 9% (pentru PCL). De asemenea, cea mai importanta apreciere a fost inregistrata de titlurile Prodplast (PPL), acestea avansand cu 3,1%, pe un rulaj destul de ridicat pentru sedinta trecuta, de 170.000 de euro (600.000 de lei).
"Situatia politica din Rusia este destul de complicata, lucru care ar putea reorienta investitorii spre alte piete emergente. In momentul de fata riscurile de la noi sunt mult mai scazute fata de cele din Rusia", crede Dragolea.
In sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) au pierdut ieri 2,3%, actiunile trasportatorului de energie electrica Transelectrica (TEL) au scazut cu 2,3%, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au crescut cu 1,6%. Bursa a inregistrat din nou o lichiditate foarte scazuta, de circa 3 mil. euro (10,8 mil. lei). Lucrurile nu au stat mai bine nici pe piata RASDAQ, tranzactiile din piata ridicandu-se la circa 0,4 mil. euro (1,5 mil. lei), fiind in tonul ultimelor sedinte.
Cea mai mare tranzactie din piata s-a ridicat la jumatate din cea realizata in sedinta de marti. Astfel, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au atins un rulaj de 0,5 mil. euro (1,7 mil. lei), urmat indeaproape de lichiditatea inregistrata de titlurile Petrom (SNP), de 0,4 milioane de euro (1,5 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO