Burse - Fonduri mutuale

E oficial: Transelectrica şi Transgaz trec la Ministerul Finanţelor

MediafaxFoto

MediafaxFoto

Autor: Carol Dan

19.03.2013, 00:05 604

Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), companiile care gestionează reţelele pentru transportul electricităţii, respectiv al gazelor naturale, vor fi transferate de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, pentru evitarea unui infringement din partea Comisiei Europene.

Transferul privind administrarea acţiunilor deţinute de stat este prevăzut într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice.

Procedura este necesară pentru ca România să se conformeze unei directive europene privind separarea şi administrarea activităţilor de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei.

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se spune că schimbarea acţionariatului Transelectrica şi Transgaz este necesară „întrucât este prioritară evitarea demarării de Comisia Europeană a unei eventuale proceduri de infringement împotriva României (...)“.

Schimbarea acţionariatului celor două companii a fost anunţată încă din martie 2012, însă la acea dată Guvernul nu hotărâse care minister să preia participaţiile.

Ministerul Economiei deţine 58,69% din capitalul Transelectrica, companie cu afaceri de peste 600 mil. euro şi cu o capitalizare de 225 mil. euro. La Transgaz Mediaş statul are 73,51% din acţiuni. 

Compania a avut anul trecut afaceri de 300 mil. euro, iar capitalizarea bursieră este de 584 mil. euro. 

Un pachet reprezentând 15% din acţiunile Transgaz ar urma să fie plasat la bursă până la mijlocul lunii aprilie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO