Burse - Fonduri mutuale

East Capital prinde curaj si dubleaza investitiile pe Bursa

East Capital prinde curaj si dubleaza investitiile pe Bursa
19.08.2009, 18:38 21

Compania suedeza de investitii East Capital si-a dublat expunerea pe piata locala pana la 22,6 mil. euro in primul semestru al anului, facand achizitii si profitand de pe urma aprecierilor bursiere.

Prin intermediul fondurilor deschise de investitii Balkan si Eastern European, East Capital este unul dintre cei mai importanti investitori straini pe piata locala de capital.

La sfarsitul primului semestru, plasamentele celor doua fonduri pe bursa de la Bucuresti se ridicau la 22,6 mil. euro, dublu fata de nivelul inregistrat la finele anului trecut, insa mult sub expunerea de 100 mil. euro raportata in 2007, potrivit rapoartelor de administrare emise de administrator. In acest interval, indicele BET, al celor mai lichide zece societati, s-a apreciat cu 15,5%.

Fondul Balkan, cu active nete de aproape 110 mil. euro la finele lunii iunie, detinea cea mai ridicata expunere pe piata locala, respectiv de 14 mil. euro, in crestere cu 70% fata de sfarsitul anului 2008. Mai mult, piata locala ocupa locul al treilea, dupa Turcia si Slovenia, in clasamentul celor mai importante expuneri. Fondul a investit 40% din activele proprii in piata turceasca de capital.

La finele lunii iunie, principalele detineri ale Balkan Fund pe piata locala erau actiunile Petrom (SNP) care au atras 7,3% din active, ale retailerului de IT&C Flamingo (FLA) si cele ale societatilor de investitii financiare (SIF-uri), care au atras cumulat 4% din active. In primele sase luni ale anului, fondul a cumparat un pachet de 67,7 milioane de actiuni SNP, un pachet de 2,4 mil. actiuni SIF Muntenia (SIF4), precum si 1,7 mil. de actiuni SIF Banat-Crisana (SIF1). Titlurile Petrom au crescut cu 31% in primele sase luni, actiunile Flamingo s-au apreciat cu 12,6%, in timp ce indicele celor cinci SIF-uri, BET-FI, a crescut cu 24,6%. Randamentul obtinut de Balkan Fund in primul semestru este de 18,5% in euro.

Investitiile fondului Eastern European pe piata locala erau in valoare de 8,63 mil. euro la finele lunii iunie, de aproape patru ori mai mult decat nivelul inregistrat in decembrie 2008, de 2,6 mil. euro. Principalele detineri ale fondului sunt actiunile Petrom si cele ale SIF-urilor. In primul semestru, fondul a marcat un randament de 40%, calculat in euro.

"Am facut mai multe schimbari in portofoliul fondului Eastern European in acest interval atat in termeni de alocare pe sectoare, cat si in ceea ce priveste expunerea pe piete de capital din regiune. Ne-am redus alocarea pe Turcia de la 17% la 7,1% din active. Expunerea pe banci, al doilea mare sector din portofoliul fondului, s-a redus de la 17,5% la 13,5% din active", scriu reprezentantii East Capital in raportul semestrial de administrare. "Desi Europa de Est a fost lovita de criza mai puternic decat alte piete emergente si dezvoltate in ultimul an, credem ca economiile mari din regiune au potentialul de a surprinde placut in urmatoarele 12 luni. Evaluarile sunt in continuare atractive, iar imaginea macroeconomica se va imbunatati incepand din al doilea semestru din 2009 si prima jumatate a anului viitor", estimeaza reprezentantii East Capital in raport.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO