Burse - Fonduri mutuale

Electrica, BRK Financial Group şi Roca Industry sunt cele trei companii listate la bursă selectate în programul „Investor Relations and Liquidity Support Programme” al BERD şi BVB

Electrica, BRK Financial Group şi Roca Industry sunt...

Autor: Tibi Oprea

02.08.2023, 13:29 1390

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi VERTIK au selectat trei companii care vor participa în programul „Investor Relations and Liquidity Support Programme”, lansat în România la începutul acestui an şi estimat a se încheia la începutul anului viitor.

În cadrul programului de sprijin pentru îmbunătăţirea relaţiei cu investitorii şi de creştere a lichidităţii acţiunilor companiilor listate la bursă au fost selectate Societatea Energetică Electrica (simbol bursier EL), BRK Financial Group (BRK) şi Roca Industry Holding (ROC1), care vor beneficia de consultanţă oferită de echipa VERTIK pentru realizarea unei strategii de IR.

„Felicităm companiile selectate în program care vor primi sprijin concret, adaptat nevoilor lor, în ceea ce priveşte creionarea unei strategii de IR – Investor Relations, credem noi, cu impact asupra atractivităţii companiei în piaţa de capital. Succesul companiilor listate depinde de modul în care acestea reuşesc să construiască o piaţă activă pentru acţiunile companiei, care menţin atenţia investitorilor şi atrag noi investitori”, spune Attila Toth, Director, Capital & Financial Markets Development Team, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

„Investor Relations and Liquidity Support Programme” este gestionat în calitate de consultant principal de Daniela Şerban, Managing Partner VERTIK, împreună cu o echipă de consultanţi cu o experienţă cumulată de 60 de ani în IR şi PR. Programul vizează îmbunătăţirea vizibilităţii în piaţa de capital a companiilor listate selectate.

„Ne bucură interesul ridicat al celor 12 emitenţi care au aplicat în cadrul Programului, pentru îmbunătăţirea relaţiei cu investitorii, pe care o considerăm cheie în dezvoltarea pieţei noastre de capital. BVB a atras în ultimii ani numeroşi investitori individuali, în timp ce activele administrate de investitorii instituţionali sunt în creştere. Prin urmare, este nevoie de companii de succes şi echipe profesioniste de management care pot livra şi comunica rezultate”, afirmă Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

Programul este susţinut financiar în proporţie de 80% prin KTACF - Programul de cooperare tehnică pentru dezvoltarea pieţelor de capital, finanţat de Guvernul Coreei. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Bursa de valori Bucureşti (BVB) au lansat programul în România în ianuarie 2023 şi este estimat să se încheie la începutul anului viitor.

„Electrica, unul dintre liderii sectorului energetic, singurul furnizor, producător şi operator de distribuţie de energie electrică listat în România, lucrează la o nouă strategie corporativă pe termen mediu şi lung, care, pe lângă activităţile principale, va fi centrată pe regenerabile şi sustenabilitate. Ne dorim ca relaţia cu investitorii să fie parte integrantă din aceasta, cu rol cheie în creşterea valorii de piaţă a companiei, prin creşterea lichidităţii şi vizibilităţii în piaţa de capital. Suntem încântaţi să avem în acest demers suportul BERD, partenerul nostru încă de la listarea din 2014”, a spus Alexandru Chiriţă, CEO Electrica.

„În dubla noastră calitate de companie listată şi intermediar activ pe segmentul operaţiunilor de finanţare a potenţialilor emitenţi, cu rezultate deosebite în ultimii ani, dorim să identificăm noi sinergii prin îmbunătăţirea propriei relaţii cu investitorii, cât şi prin transferul know-how-ului astfel dobândit către companiile antreprenoriale pe care le asistăm în demersurile lor de listare şi post-listare”, adaugă Monica Ivan, CEO BRK Financial Group.

„Vizăm transferul pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti la mai puţin de 2 ani de la listare, perioadă în care am avut o evoluţie accelerată a afacerilor, atât prin creştere organică, cât şi prin achiziţia a 6 companii. În tot acest timp am fost în permanenţă preocupaţi să atragem noi investitori, asigurându-ne că menţinem o comunicare transparentă. ROCA Industry este primul holding de materiale de construcţii listat la bursa din România, care dezvoltă şi scalează afaceri antreprenoriale româneşti transformându-le în campioni regionali. În toate demersurile noastre acordăm o atenţie deosebită politicilor de sustenabilitate, iar în acest scop dezvoltăm o strategie complexă pe termen lung, cu accent pe o bună guvernanţă corporativă, pentru a putea genera performanţă în industria românească şi pe piaţa de capital”, spune Ioan-Adrian Bindea, Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie ROCA Industry.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO