Burse - Fonduri mutuale

Electromagnetica se gândeşte să atragă bani de pe bursă pentru investiţii în hidrocentrale

Electromagnetica se gândeşte să atragă bani de pe bursă pentru investiţii în hidrocentrale

Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica Bucureşti

Autor: Adrian Ionut Cojocar

03.11.2011, 00:07 666

Conducerea producătorului de echipamente electrice şi energie Electromagnetica Bucureşti (ELMA), ale cărui acţiuni au fost promovate ieri la prima categorie a Bursei de Valori Bucureşti, spune că ar putea apela la finanţarea prin bursă pentru a investi în producţia de energie hidro.

Compania încearcă să-şi dezvolte segmentul de producere a energiei electrice prin achiziţia şi dezvoltarea de micro-hidrocentrale, în condiţiile în care marjele de profit pe segmentul tradingului şi distribuţiei de energie electrică, de unde provin majoritatea veniturilor companiei în prezent, sunt în scădere.

"Cu siguranţă marjele din tradingul de energie vor continua să scadă, lucru normal pe o piaţă în maturizare. Marjele noastre din trading sunt în general de 2-3%, iar în ultimele luni am înregistrat chiar pierdere din această activitate pentru că Hidroelectrica a tot majorat tariful la energie. Încercăm să compensăm printr-o dezvoltare puternică a sectorului de producţie a echipamentelor din sectorul energetic şi cu investiţii în producţia de energie regenerabilă prin intermediul hidrocentralelor. Pentru domeniul hidro avem nişte planuri de viitor care pot să vizeze şi piaţa de capital", spune Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica Bucureşti.

Tradingul de energie are o pondere de circa 85% din afacerile Electromagnetica şi este activitatea care a adus cel mai mult profit companiei în ultimii ani.

Şeful Electromagnetica: Lunar ne vizita câte un fond şi ne sugera să ne transferăm pe bursă

În prima zi de tranzacţionare la prima categorie a BVB titlurile Electromagnetica înregistrau pe parcursul şedinţei o scădere de 5,7%, la un preţ de 0,28 lei/unitate.

"Lunar ne vizita câte un fond de investiţii care ne sugera să ne listăm pe piaţa reglementată pentru că statutul nu le permitea să investească decât în acţiuni de la categoria I a Bursei.

Listarea pe această piaţă era şi o mai veche dorinţă a acţionarilor noştri care a fost repetată şi de alţi potenţiali investitori. Ne propunem să beneficiem de listare în viitor prin atragerea de finanţări de pe bursă", a precizat Scheuşan.

Demersurile de listare a companiei pe Bursă au venit în contextul în care SIF Oltenia şi-a majorat semnificativ ponderea în capitalul societăţii şi a ajuns în prezent să controleze peste 16% din acţiuni. Salariaţii deţin în continuare circa 30% din companie prin intermediul PAS. Există şi salariaţi care s-au desprins din asociaţie care deţin la rândul lor pachete semnificative, cum este Vlad Florea, directorul financiar al companiei, care are peste 4% din acţiuni.

Şeful Electromagnetica consideră că în prezent costurile de finanţare bancară sunt mult prea mari pentru a permite companiei să realizeze investiţii în sectorul industrial, astfel că firma a preferat să se finanţeze pe cont propriu şi nu are credite bancare contractate, dar nici nu a apelat la piaţa de capital.

Investeşte 2-3 mil. euro pe an în producţia de energie regenerabilă

Conducerea societăţii spune că deşi seceta puternică din acest an a afectat producţia de energie hidro a companiei în ultimele luni, condiţiile meteo din prima parte a anului care au fost foarte bune pentru producţia de energie electrică, a compensat scăderea debitului cauzată de secetă.

Electromagnetica dispune de 10 microhidrocentrale pe râul Suceava cu o putere instalată de aproape 6 MW şi doreşte ca în următorii 10 ani să mai construiască încă 10 microhidrocentrale în cadrul unor investiţii de 25-30 mil. euro. În fiecare an compania alocă circa 2-3 mil. euro acestui segment pentru producţia de energie verde din surse hidro.

Electromagnetica a publicat recent un anunţ privind disponibilitatea societăţii de a cumpăra noi microhidrocentrale şi aşteaptă oferte din partea potenţialilor vânzători până la 15 noiembrie. Compania a cumpărat în 2006 cele 10 microhidrocentrale de care dispune în prezent cu 4,6 mil. euro, însă a investit zeci de milioane de euro pentru a le moderniza cu scopul creşterii eficienţei lor.

Furnizează energie către 200 de clienţi

Electromagnetica furnizează energie către circa 200 de clienţi, iar conducerea companiei spune că principalul avantaj al lor comparativ cu alţi furnizori de energie este pachetul de servicii adiţionale pe care-l oferă acestora.

"La noi furnizarea de energie este însoţită de un instrument tehnic în sensul că facem o expertiză energetică clientului, apoi înaintăm o recomandare de schimbare a atitudinii energetice a acestuia şi realizăm un sistem personalizat pentru nevoile de consum ale fiecărui client în parte pentru ca acesta să fie cât mai eficient. În cazul clienţilor mai importanţi punem la dispoziţie şi propriul sistem de telegestiune", spune Eugen Scheuşan.

Unul dintre segmentele în care conducerea companiei îşi pune mari speranţe este cel al producţiei de corpuri de iluminat prin LED, pentru care conducerea vizează anul viitor triplarea vânzărilor la un nivel de circa 3 mil. euro.

În prezent Electromagnetica spune că are o pondere de peste 50% pe acest segment în România şi doreşte să-şi consolideze poziţia pe această piaţă.

Compania a raportat în primul semestru afaceri de 246 mil. lei (58 mil. euro), în creştere cu 6% faţă de anul precedent, şi un profit net de 8,2 mil. lei (1,93 mil. euro), la jumătate faţă de primul semestru din 2010.

Compania are o capitalizare de 43,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO