Burse - Fonduri mutuale

Emisiuni record de obligaţiuni la nivel mondial în 2016: 6.600 miliarde $. Companiile au reprezentat peste jumătate

Emisiuni record de obligaţiuni la nivel mondial în...

Autor: Catalina Apostoiu

29.12.2016, 00:04 282

Emisiunile de obligaţiuni la nivel mondial au atins un nivel record în acest an în condiţiile în care companiile au profitat din plin de costurile scăzute de finanţare ameninţate acum de planurile lui Donald Trump, scrie Financial Times.

Companiile au reprezentat peste jumătate din emisiunile de obligaţiuni de 6.600 miliarde de dolari, în condiţiile în care politica dobânzilor negative dusă de băncile centrale a ieftinit această sursă de finanţare la niveluri record.

Vânzările de obligaţiuni ale companiilor au urcat cu 8%, până la 3.600 miliarde de dolari.

Deşi randamentele obligaţiunilor guvernamentale americane au atins un minim în iulie, perspectiva reducerilor de taxe şi stimulentelor fiscale promise de Trump a accelerat o mişcare în sus a dobânzilor care, se tem unii investitori, va face povara datoriilor mai greu de suportat în 2017.

Opt din cele mai mari 10 vânzări de obligaţiuni intermediate de bănci în acest an au fost lansate de companii.

Investitorii se aşteaptă ca 2016 să reprezinte un maxim pentru emisiunile de datorii din acest ciclu, în condiţiile în care banca centrală americană este aşteptată să opereze noi majorări de dobânzi, iar semnele de întrebare privitoare la viitorul programelor de achiziţii de obligaţiuni ale băncii centrale japoneze şi BCE sunt în creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO