Burse - Fonduri mutuale

Enache, KD Capital: Moment de cumpana la Bursa. Piata asteapta rezultatele

Enache, KD Captial: Moment de cumpana. Piata asteapta rezultatele
14.04.2009, 18:14 13

Piata a inregistrat ieri cea de-a doua zi consecutiva de scaderi, cu o corectie de 1,7% pe cele mai lichide 10 companii din piata, grupate sub indicele BET, in timp ce SIF-urile au pierdut 5% sub referinta, coborand la nivelul de 15.000 de puncte. Brokerii sunt de parere ca piata intra intr-o perioada de asteptare a rezultatelor trimestriale, caracterizata prin volatilitate ridicata si volume de tranzactionare scazute.

"Piata lasa impresia ca intra intr-o perioada de asteptare pentru o conturare a evolutiei viitoare. In perioada urmatoare sunt asteptate rezultatele trimestriale, atat cele ale companiilor, cat si primele estimari cu privire la evolutia macroeconomica, iar in functie de acestea, piata va reactiona", a declarat Silviu Enache, directorul general al societatii de brokeraj KD Capital Management.
La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare scadere, de 5,8%, urmate in top de scaderea SIF Muntenia (SIF4), de 5,6% si SIF Transilvania (SIF3), de 5,5%. Restul societatilor financiare au consemnat scaderi in medie cu 4%.
Scaderi asemanatoare au inregistrat si societatile bancare Banca Transilvania (TLV) si Banca Comerciala Carpatica (BCC), care au pierdut 3,5% si respectiv 4,4%, pana la nivelul de 1,12 lei/actiune si respectiv 0,13 lei/titlu. Actiunile BRD s-au depreciat cu putin sub 1%, coborand la pretul de 6,95 lei/actiune.
"Putem aprecia ca ne aflam intr-un moment de cumpana al pietei de capital, pana la publicarea rezultatelor pentru primele trei luni. Daca rezultatele trimestriale vor fi peste asteptari, piata mai are potential de crestere, este un lucru cert acesta. Pe de alta parte, nu este exclus, daca rezultatele sunt intr-adevar atat de proaste pe cat se pare, sa vedem o corectie prelungita in urmatoarea luna", a adaugat Enache.
Sectorul energetic a inregistrat printre cele mai mici scaderi din piata, indicele de profil BET-NG consemnand un declin de aproape 1%, pana la nivelul de 373 de puncte.
Compania petroliera Petrom (SNP) si compania nationala de transport de energie electrica Transelectrica (TEL) au inregistrat scaderi de 0,6% si respectiv de 3,9%, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inchis in stationare, la nivelul de 0,031 lei/actiune.
Titlurile Transgaz (TGN) au reusit sa inchida sedinta in urcare, cu o apreciere de 0,4% peste referinta, atingand nivelul de 126,9 lei/actiune.
"Evolutia bursiera va tine cont si de statisticile trimestriale cu privire la evolutia macroeconomica. In opinia mea, cel mai important factor cu influenta directa si imediata asupra pietei locale de capital este reluarea creditarii bancare", a continuat Enache.
De asemenea, directorul KD a apreciat ca exista domenii care in continuare prezinta potential de crestere, mai ales daca guvernul va sustine lucrarile de infrastrucutra din acest an. "Exista domenii care prezinta potential de crestere, atat SIF-urile, cat si alte companii care vor fi influentate de lucrarile de infrastructura anuntate de guvern se numara printre acestea", a incheiat Enache.
Pe plan extern evolutiile bursiere europene erau asemanatoare cu cea de la Bucuresti, indicele britanic FTSE 100 inregistrand spre finalul sedintei o corectie de 1%, iar indicatorul francez CAC 40 cobora cu 0,4% sub nivelul de referinta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO