Burse - Fonduri mutuale

Enache, KD Capital: S-a consumat potentialul de incredere pe piata

Enache, KD Capital: S-a consumat potentialul de incredere pe piata
30.06.2009, 17:51 29

Piata locala a inchis sedinta de ieri in crestere usoara, majoritatea indicilor consemnand un avans de 1,3% fiecare. Cea mai mica apreciere a fost inregistrata de societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, de plus 1,2% fata de referinta.

Brokerii sunt de parere ca in piata mai intra doar investitori de potofoliu, care prefera sa achizitioneze volume mici pentru a nu risca o majorare a preturilor, fapt pentru care volumele de tranzactionare, ca si lichiditatea se pastreaza reduse. Pana la perioada de raportari pentru piata locala se contureaza o lipsa generala de interes, pe termen scurt investitorii consumandu-si entuziasmul.
"Piata trece printr-o perioada de asteptare, atat a rezultatelor financiare pentru trimestrul doi, dar mai ales a datelor macroeconomice, care sunt mai importante pentru o proiectie pe termen mediu si lung a investitiilor. Pe termen scurt, investitorii au consumat potentialul de incredere si entuziasm, si astfel vedem un interes din ce in ce mai redus pentru piata locala", a declarat Silviu Enache, directorul general al KD Capital Management.
Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cel mai mare avans la aceasta categorie, de aproape 2% fata de referinta, in timp ce restul SIF-urilor au marcat aprecieri in medie cu 1%. Tot in sectorul financiar, titlurile societatilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inchis sedinta pe plus, la pretul de 8,15 lei/actiune si respectiv 1,14 lei/actiune, titlurile bancii clujene marcand un avans de aproape 1% fata de referinta.
"Sunt anumite companii care vor face surprize placute in piata, si ma gandesc in special la cele din sectorul financiar. Unele dintre acestea au reactionat prompt si au reusit sa-si eficientizeze activitatile si este posibil sa inregistreze rezultate frumoase la sase luni. Pe de alta parte, cred ca sectorul constructiilor va fi in continuare cel mai afectat", a explicat Enache.
In sectorul energetic, titlurile companiei petroliere Petrom (SNP) au urcat cu peste 3% fata de referinta, in vreme ce titlurile societatii Rompetrol Rafinare (RRC) au inchis in stationare, la pretul de 0,045 lei/actiune.
Cele mai mari cresteri din sedinta de ieri s-au inregistrat insa in sectorul farmaceutic, titlurile Biofarm (BIO) si Antibiotice Iasi (ATB) urcand cu 4,6% si respectiv 3% fata de referinta. "Este posibil sa asistam la evenimente punctuale care sa suplineasca entuziasmul investitorilor si sa anime piata, insa cei care intra la cumparare acum prefera sa o faca gradual, fara sa deranjeze piata. Sunt investitori institutionali care intr-o asemenea pe-rioada prefera sa acumuleze pe volume mici, pentru a nu risca o majorare a preturilor si o intrare masiva a speculatorilor in piata", a adaugat Enache.
Printre cele mai tranzactionate ac-tiuni din sedinta de ieri s-au numarat titlurile Amonil (AMO) si Dafora (DAFR), titlurile producatorului chimic coborand cu aproape 6% fata de referinta, in timp ce actiunile companiei de foraj si constructii petroliere au continuat aprecierea, cu 0,2% de aceasta data. "In mod normal m-as astepta la o revenire a entuziasmului undeva la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie, insa este un an atipic, si o astfel de apreciere este nefondata acum. Cred ca interesul pentru piata locala va crestere odata ce piete externe incep sa-si revina si sa se contureze un trend pe acestea", a incheiat directorul KD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO