Burse - Fonduri mutuale

Enache, KD Capital: Trebuie atentie si prudenta, cel putin pana in septembrie

Enache, KD Capital: Trebuie atentie si prudenta, cel putin pana in septembrie
31.05.2009, 18:19 14

Brokerii gasesc in continuare dificil de estimat o evolutie pe termen scurt pentru piata locala de capital, insa apreciaza ca investitorii vor fi mai atenti si mai prudenti pe perioada lunilor de vara, indreptandu-si mai mult atentia catre managementul companiilor afectate de criza.

Cu toate acestea, Bursa a depasit in primele cinci luni asteptarile brokerilor de la inceputul anului, iar o clarificare a situatiei cu privire la modul in care piata locala ar putea incheia acest an va fi vizibila cel mai probabil din lunile septembrie si octombrie.
"Pe termen scurt in continuare este dificil de estimat ce se va intampla cu piata locala de capital. In primele cinci luni Bursa a evoluat peste asteptarile pe care le aveam la inceputul anului, iar modul in care piata a evoluat luna aceasta a confirmat o reducere a riscului pentru o noua corectie la nivelul minimelor din februarie. Pe perioada lunilor de vara investitorii vor prefera sa astepte, si sa fie atenti la conducerile companiilor emitente, la modul in care acestea gestioneaza efectele crizei", a declarat Silviu Enache, directorul general al societatii de brokeraj KD Capital.
Bursa a incheiat pe plus sedinta de vineri, in crestere cu 3,5%, la nivelul lunii mai aprecierea pe indicele BET fiind de 9,6%.
In top a urmat cresterea companiilor din sectorul energetic, grupate sub indicele BET-NG, care au urcat cu aproape 14%, fata de nivelul de referinta de la sfarsitul lunii aprilie.
SIF-urile au pierdut in mai 13%, desi au inchis ultima sedinta in crestere, cea mai mare apreciere fiind consemnata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat vineri cu 2,6%, la 0,59 lei/actiune. In top au urmat cresterile SIF Oltenia (SIF5), cu 2,4% si SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 1,3%.
Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat cea mai mare crestere din sectorul energetic, de 10,4%, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au urcat cu 2,2%.
"In perioada urmatoare cred ca variatiile de la o sedinta la alta se vor diminua. Miscarile de amploare vor fi date de evenimentele punctuale, cum au fost cele de majorare a pragului de detinere pe SIF-uri, sau eventuale oferte publice obligatorii de preluare. Se vor face speculatii pe aceasta tema, si un exemplu in acest sens sunt titlurile Rompetrol. Lucrurile nu sunt insa clarificate si cel putin deocamdata sunt speculatii", a adaugat Enache.
De la inceputul lunii mai, titlurile Rompetrol s-au apreciat cu aproape 26%, fiind devansate de cresterile Petrom, de 27,3%, si Compa Sibiu (CMP), de aproape 30%.
Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat vineri cel mai mare avans dintre societatile bancare, care au urcat cu 5,5%, la pretul de 1,15 lei/actiune. Actiunile BRD
s-au apreciat cu 2,7%, in vreme ce actiunile Bancii Carpatica (BCC) au inchis in stationare, la nivelul de 0,102 lei/titlu.
"Cred ca dupa rezultatele din agricultura vom avea o mai buna perspectiva pentru acest an pentru piata locala de capital. Ma astept ca acest lucru sa se intample undeva la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie. Dupa aceasta data cred ca putem face aprecieri si la modul cum Bursa o sa inchida acest an", a incheiat Enache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO