Burse - Fonduri mutuale

Erste a ajuns vedetă pe bursa de la Bucureşti

Erste a ajuns vedetă pe bursa de la Bucureşti

Autor: Stefan Musgociu

02.12.2010, 23:50 23

Bursa a crescut joi cu 0,49%, pe o lichiditate în revenireuşoară, iar acţiunile Erste (EBS) au urcat cu 7,64%, la 138,1 lei(32,18 euro), influenţate de evoluţia consemnată miercuri şi joi pebursa de la Viena, piaţa principală a acestor titluri.

Titlurile Erste au înregistrat cea mai vizibilă creştere dinpiaţă încă de la deschidere, market makerii aducând cotaţia de laBucureşti la un nivel apropiat de preţul de pe piaţa din Viena,unde preţul a crescut miercuri, zi în care transferurile de la BVBau fost oprite cu ocazia Zilei Naţionale a României. Astfel,titlurile Erste au avansat cu aproape 7% încă din primele minute.Operaţiunile cu acţiunile băncii austriece au consemnat a doualichiditate din piaţă, de 2,5 mil. lei (594.000 de euro), fiind mailichide decât titlurile SIF Moldova sau BRD. Majoritatea acţiunilorde la Bucureşti au deschis ziua la preţuri în creştere, piaţa fiindinfluenţată de evoluţia înregistrată miercuri de bursele externe.

Cotaţiile acţiunilor SIF au avansat în primele minute cu peste2%, însă punctul maxim al indicelui BET-FI a fost atins cu puţinînainte de ora 12:00, când operaţiunile erau realizate la preţuriîn creştere în medie cu 4,8%. Ulterior, ascensiunea s-a temperat,astfel că la finalul şedinţei indicele BET-FI se plasa cu 2,94%peste nivelul de la finalul sesiunii de marţi.

Totodată, ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni,analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştereîn medie cu 0,42%, iar titlurile companiilor din sectorul energeticau ridicat indicele BET-NG cu numai 0,32%.

Astfel, indicele extins al Bursei BET-XT, care sintetizeazăevoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusivSIF-urile, a avansat cu 1,27%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 15,7 mil. lei (3,6 mil.euro), cel mai mare rulaj înregistrându-se pe SIF Oltenia (SIF5),cu schimburi de 4,2 mil. lei. Cotaţia acţiunilor SIF Oltenia acrescut cu 2,4%, la 1,28 lei.

"Era şi timpul ca acest lucru (reacţia pozitivă a pieţei localela evoluţia burselor externe - n.red.) să se întâmple după o lungăperioadă de decorelare. Piaţa locală a rămas pe loc în timp cebursele mature au consemnat evoluţii pozitive, sau a scăzut în timpce indicii pieţelor dezvoltate au stat pe loc, creându-se undecalaj important de randamente încă din luna septembrie", adeclarat Andreea Gheorghe, analist la firma de brokerajIntercapital Invest.

Ea consideră că evoluţia pieţei locale din ultima perioadă estelegată de contextul economic intern şi de absenţa unor ofertepublice pentru listare din partea companiilor.

"Dacă până acum se aştepta majorarea pragului la SIF-uri, iarBursa era animată de acest subiect, în prezent se aşteaptă listareaFondului Proprietatea şi probabil vom vedea mişcări mai ample pebursă la începutul anului următor. Investitori străini există încontinuare pe bursa locală, însă aceştia se limitează la un anumitprocent din piaţă mereu, de-a lungul timpului achiziţiile/vânzărileacestora acumulând între 20% şi 40% din valoarea totală atranzacţiilor. Problema cea mai mare este că nu reuşim să atragemşi alţi investitori noi sau să îi determinăm pe cei existenţi săîşi plaseze sume mai mari de bani în acţiunile listate."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO