Burse - Fonduri mutuale

Erste: Farmaceuticele raman o investitie solida

29.01.2009, 18:28 21

Marile companii farmaceutice din Europa Centrala si de Est (ECE) continua sa reprezinte o investitie solida pe termen lung, evolutiile negative fiind limitate, ca urmare a rezistentei modelului lor de afaceri pe segmentul de generice la efectele crizei, potrivit unui raport al Erste Bank.

"Liderii din sectorul pharma din zona ECE, datorita perspectivele lor inca sanatoase si bilanturilor solide, ar trebui sa se numere printre primele actiuni pregatite sa isi revina, in favoarea investitorilor", a declarat, in raport, Vladimira Urbankova, analist al sectorului pharma in cadrul Erste Group.
Chiar daca si pietele din Europa Centrala si de Est vor constata o incetinire a ritmului lor economic, analistii Erste Group sunt de parere ca impactul asupra industriei farmaceutice ar trebui sa fie limitat.
Aceste opinii sunt motivate, in primul rand, de gradul minim de indatorare externa a companiilor farmaceutice din regiunea mentionata, acestea fiind capabile sa isi finanteze planurile de investitii fara a recurge la pietele financiare. Prin urmare, nu sunt afectate negativ de actuala disponibilitate limitata a resurselor de creditare.
In al doilea rand, analistii noteaza ca de la precendentul raport referitor la sectorul pharma, publicat in octombrie 2008, monedele din regiune si-au mentinut tendinta de slabire, spre avantajul companiilor farmaceutice central si est europene axate pe export. Potrivit Erste, bilanturile liderilor din sectorul farmaceutic central si est-european raman solide si, chiar daca situatia mai dificila a lichiditatilor i-ar putea determina sa regandeasca planurile de achizitii mai importante, in cazul finantarii prin credite externe, activitatile obisnuite de investitii si chiar achizitiile de dimensiuni mici sunt in continuare realizate cu usurinta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO