Burse - Fonduri mutuale

Erste recomanda reducerea expunerii pe actiuni pana la finalul anului

Erste recomanda reducerea expunerii pe actiuni pana la finalul anului
23.09.2008, 20:29 16

Analistii Erste Group sunt de parere ca inca nu a trecut criza financiara, recomandand investitorilor ca pana la finele acestui an sa creasca ponderea numerarului in detrimentul actiunilor, precum si mentinerea expunerii fata de obligatiuni.

"Criza financiara de la nivel international, care a atins in forma sa actuala o magnitudine nemaiintalnita pana acum, a contribuit la cresterea primelor pentru risc in intreaga lume. Imensa criza de incredere si lipsa unei orientari clare a pietelor vor afecta perspectivele pietelor financiare si in cel de-al patrulea trimestru din 2008", a declarat Fritz Mostbock, sef al Diviziei de Cercetare a Erste Group.
Analistii Erste recomanda mentinerea pozitiilor pe actiunile din pietele emergente, din care face parte si Bursa de la Bucuresti, respectiv de crestere a ponderii pentru portofoliile de obligatiuni.
"Se preconizeaza o usoara crestere a randamentului obligatiunilor de stat, pe masura ce se aplaneaza criza, insa datele economice slabe vor limita aceasta miscare. In ultimele cateva saptamani dolarul american a castigat mult teren in fata monedei europene, dat fiind ca, in mod surprinzator, perspectivele economice din Europa au devenit mai sumbre. Nu se preconizeaza o continuare a intaririi dolarului american, deoarece riscurile care ameninta economia SUA sunt inca substantiale", spune Rainer Singer, seful diviziei de cercetare macro din cadrul Erste Group.
Potrivit raportului Erste, pietele bursiere europene nu au reusit sa scape de efectele negative ale celor mai recenti indicatori ai economiei SUA sau de socanta veste din sectorul financiar american, afisand in continuare o tendinta descrescatoare. Pana in prezent, nici pretul in scadere al petrolului si nicio moneda europeana mai slaba nu au contribuit la imbunatatirea situatiei de pe piata. Analistii recomanda pastrarea companiilor cu o baza financiara solida pe piata europeana, deoarece preturile scazute se datoreaza lichidarilor si nu unor probleme specifice. Riscurile pietelor bursiere din Statele Unite continua sa fie mai mari decat oportunitatile, recomandandu-se astfel reducerea ponderii investitiilor pe piata americana.
In acelasi timp, datorita detasarii evolutiei yenului japonez fata de cea a dolarului american si estimarii unei noi cresteri a bursei japoneze, analistii Erste recomanda cresterea ponderii pentru investitiile in actiuni nipone. Fata de portofoliile de obligatiuni analistii recomanda mentinerea unei pozitii neutre pentru Japonia si de scadere pentru Statele Unite.
Analistii Erste Group se asteapta la o revenire relativ in forta a pietei bursiere japoneze si recomanda o usoara crestere a ponderii actiunilor japoneze in alocarea actuala a activelor la nivel de tara.
 In ceea ce priveste alocarea in functie de sector, recomandarea este in continuare aceea de a se concentra pe sectorul financiar, care a avut exagerat de mult de suferit, sunt de parere analistii Erste.
Mai mult, acestia preconizeaza o consolidare relativ substantiala a sectorului tehnologic si a consumului ciclic.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO