Burse - Fonduri mutuale

Erste: Romania va fi prima piata care-si va reveni

08.04.2008, 19:14 14

Actiunile principalelor companii de pe Bursa au inregistrat ieri cresteri de pana la 5%, pe fondul unor volume de tranzactionare ridicate, dupa ce piata a dat inca de saptamana trecuta semne de revenire.
SIF-urile au dat tonul cresterii, inregistrand un avans mediu de 3,2%, in timp ce actiunile companiilor cuprinse in indicele BET au crescut cu 2,2%.
Analistii bancii austriece Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, estimeaza ca Romania ar putea fi prima piata din Europa de Sud-Est (SEE) care va beneficia de pe urma unui fenomen de revenire mai amplu, desi investitiile in aceasta regiune se afla printre ultimele in lista recomandarilor Erste.
Potrivit Erste, actiunile romanesti nu mai sunt foarte scumpe in comparatie cu cele de pe alte piete din regiune, tranzactionandu-se la niveluri medii ale PER-ului (pret raportat la profit net pe actiune) de 13,2, respectiv
9,5 pentru profiturile estimate pentru 2008 si 2009.
Analistii bancii austriece mai sustin ca riscurile macroeconomice privind deficitul de cont curent si evolutia cursului de schimb sunt acceptabile pentru o piata in acest stadiu de dezvoltare, fiind compensate in mare parte de investitiile straine directe.
De asemenea, Erste arata ca peste o treime din investitorii straini intervievati in cadrul unui sondaj al Centrului European pentru Cercetare Economica (ZEW) indica Romania ca fiind cea mai atractiva tinta pentru investitii straine din regiune, alaturi de Polonia. Analistii Erste estimeaza o incetinire a ritmului de crestere a pietelor din Europa Centrala si de Est (ECE), insa considera ca aceasta incetinire este specifica miscarilor ciclice ale pietelor in curs de maturizare. Principalele piete recomandate de analistii austrieci sunt Polonia si Austria, urmate de Ungaria si Rusia.
"Austria si Polonia sunt considerate cele mai bune locuri in care sa asteptam 'vreme mai buna'. In Europa de Sud-Est ramanem prudenti, dar consideram ca Romania este prima care ar putea beneficia de pe urma unui fenomen de revenire mai amplu, dupa ce investitorii vor fi dispusi din nou sa abordeze piete mai mici", a declarat Henning Esskuchen, director de cercetare in cadrul Erste Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO