Burse - Fonduri mutuale

Este o chestiune de încredere acum, avem nevoie de ştiri pozitive

Autor: Stefan Musgociu

12.10.2010, 23:51 21

Bursa a scăzut marţi cu 0,35%, în linie cu pieţele externe, peun rulaj mai redus decât lichiditatea şedinţei anterioare şisusţinut în proporţie de 60% de tranzacţii cu acţiunile SIF Oltenia(SIF5) şi Băncii Transilvania (TLV).

Cele mai multe acţiuni au fost tranzacţionate la preţuri uşorsub referinţă încă de la deschiderea şedinţei, iar titlurile celorcinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistratcorecţii mai vizibile, în medie de 1%.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost efectuate la preţuri în scădere în mediecu numai 0,19%, iar titlurile celor cinci SIF-uri au dus indiceleBET-FI cu 0,94% sub nivelul de la finalul sesiunii de luni. Liniapieţei a fost urmată şi de acţiunile companiilor din sectorulenergetic, care au coborât în medie cu 0,52%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectătendinţa primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusivSIF-urile, a înregistrat o corecţie de doar 0,34%.

Variaţiile reduse au venit pe un rulaj de numai 15,5 milioane delei (3,6 mil. euro), sumă cu 15% sub lichiditatea de luni, de 18,3mil. lei (4,2 mil. euro).

Totodată, investitorii au realizat şi tranzacţii cu produsestructurate, drepturi de preferinţă şi unităţi de fond în valoarecumulată de 1,5 milioane de lei (370.000 de euro), astfel călichiditatea totală a BVB a fost de 17 milioane de lei (4 milioaneeuro).

Directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFBFinwest Arad, Octavian Dragolea, consideră că pentru creşterealichidităţii şi a volatilităţii bursei este nevoie de intrarea unornoi investitori străini, însă aceştia vor veni pe piaţa localănumai după stabilizarea economiilor mature şi restabilireaîncrederii în România.

"Mai sunt câţiva investitori străini pe piaţa locală, însă suntde talie mică. Aceştia fac tranzacţii puţin mai mari doar sprefinal de trimestru pentru schimbarea portofoliilor, ies de pe unsector şi intră pe altul, însă nu au un impact mare asupra pieţei.Probabil unii fac astfel de tranzacţii şi pentru echilibrareaimpozitului pe care trebuie să-l plătească", a declaratDragolea.

El spune că România va recăpăta încrederea investitorilorstrăini numai după îmbunătăţirea ratingurilor şi a unor semnaleclare din partea Guvernului pentru relansarea economiei şi pentrustimularea investitorilor.

"Este o chestie de încredere acum, iar până nu vom vedea ştiripozitive despre România nu cred că vom asista la intrări noi debani pe piaţă", a conchis Dragolea.

Acţiunile SIF Oltenia şi Banca Transilvania s-au clasat peprimele poziţii în topul lichidităţii, cu transferuri de 5 milioanede lei, respectiv 4,2 milioane de lei, şi au asigurat 60% dinrulajul pieţei principale, de 15,5 milioane de lei.

Titlurile SIF Oltenia au înregistrat cea mai vizibilă corecţiedintre SIF-uri, de 2%, şi au ajuns la 1,48 lei, în timp ceacţiunile băncii au crescut cu 0,76%, la 1,32 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele mature dinEuropa erau în scădere cu până la 0,6%, linia fiind urmată şi demajoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, careînregistrau corecţii cuprinse între 0,1% şi 0,9%. Bursele dinSlovenia şi Polonia erau însă pe creştere cu 0,1% şi, respectiv,0,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO