Burse - Fonduri mutuale

Euroglobinvest a luat in vizor actiunile Volvo si BMW

03.10.2007, 19:24 25

Euroglobinvest, primul fond inchis de investitii cu plasamente pe pietele externe de capital, a fost autorizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), dupa mai bine de noua luni de la anuntarea proiectului de catre administratorii de la Globinvest.
Primele investitii luate in vizor sunt actiunile Volvo, BMW, Gazprom si Deutsche Bank.
Societatea de administrare a investitiilor Globinvest a depus documentatia la CNVM pentru autorizarea fondului inchis Euroglobinvest la inceputul lunii august, proiectul infiintarii unui fond inchis de investitii cu plasamente pe pietele externe fiind anuntat de administratori in luna februarie.
Euroglobinvest a atras pana in prezent active in valoare de 4,7 milioane de lei de la 33 de investitori. Banca custode a fondului Euroglobinvest este Bancpost, iar societatea de brokeraj care va intermedia tranzactiile este EFG Eurobank Securities.
Printre investitiile externe luate in calcul, Ilie Cenan, presedintele Globinvest, enumera actiunile companiilor Volvo, BMW, Deutsche Bank, Gazprom,Telenor, Telefonica sau Unilever.
Plasamentele fondului inchis pot ajunge pana la 80% din activele sale in actiuni cotate pe bursele europene, cu o impartire a expunerii de 50% pe tari dezvoltate si 30% pe piete emergente. Riscul valutar generat de expunerile pe alte valute decat leul va fi acoperit prin plasamente in instrumente financiare derivate avand ca suport valutele respective.
Despre evolutia fondului Euroglobinvest in 2007, Cenan afirma ca "vom fi multumiti daca la inchiderea anului vom putea dubla numarul investitorilor si valoarea activelor".
Alaturi de Euroglobinvest, societatea Globinvest administreaza inca doua fonduri inchise, Fondul de Actiuni Privat Transilvania, cu un randament anual al unitatii de fond de 104,3 % la finele lunii iulie, si Fondul Privat Comercial, cu o crestere de 15,8 % in acelasi interval.
Globinvest este prezent si pe piata fondurilor deschise de investitii cu fondul de
actiuni Napoca si cel de plasamente diversificate Transilvania. Fondul Transilvania a avut o evolutie stabila in ultimele luni, raportand un plus al unitatii de fond de 21,6% in ultimele 12 luni. Fondul de actiuni Napoca a inregistrat un randament anual de 58% la finele lunii august.
Activele totale ale celor patru fonduri administrate de Globinvest se ridica la 113,5 mil. lei (33 mil. euro), potrivit ultimelor date disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO