Burse - Fonduri mutuale

Evoluţia Bursei de la Bucureşti, sub semnul dezastrului din Cipru

Evoluţia Bursei de la Bucureşti, sub semnul dezastrului...

Autor: Stefan Musgociu

21.03.2013, 00:08 1047

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,27%, într-o piaţă unde acţiunile BVB au urcat cu 3,77%, investitorii fiind în continuare prudenţi şi atenţi la evenimentele care au loc în Cipru.

„Nu cred că putem vorbi momentan de o decuplare a pieţei locale de evoluţia celor externe. Evoluţia pieţelor din ultima perioadă a fost dominată atât de tensiunile din Cipru, cât şi de faptul că există o anumită saturaţie la nivelul investitorilor după creşterile susţinute din ultima perioadă. În perioada următoare ne putem aştepta la o creştere a volatilităţii, odată cu apropierea sfârşitului de trimestru. În mare parte până acum piaţa a urmat acelaşi tipar ca şi anul trecut, când maximele au fost înregistrate în ultima parte a primului trimestru/prima parte a celui de al doilea trimestru, deci este foarte posibil ca acest scenariu să se repete“, a declarat Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,26% peste nivelul de marţi, iar indicele BET-NG s-a situat cu 0,23% mai sus decât în şedinţa anterioară. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlu­rilor companiilor din sectorul energetic.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,76%.

Investitorii de la BVB au tran­zacţionat acţiuni de 24,6 milioane lei (5,5 milioane de euro). Acţiunile Fondului Pro­prietatea au fost cele mai tran­zacţionate, cu operaţiuni de 12,3 milioane lei, şi au asigurat jumătate din rulajul pie­ţei. Cea mai recentă tranzacţie a fost efectuată la 0,6265 lei, preţ în scădere cu 0,56%.

Spre deosebire de majoritatea ac­ţiunilor, titlurile Bursei de Valori Bu­cureşti (BVB) au fost pe creştere vizibilă încă din primele minute şi au încheiat ziua în creştere cu 3,77%, la 22 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au depăşit un milion de lei.

Evoluţia acţiunilor BVB a venit după ce Consiliul de Administraţie al ope­ratorului de piaţă a convocat acţionarii pentru aprobarea distribuirii unui divi­dend brut de 1,1198 lei/acţiune şi totodată reducerea capitalului social cu 10%, de la 76,74 milioane lei la 69,06 milioane de lei, prin scăderea valorii nominale a acţiunilor, şi distribuirea banilor respectivi acţionarilor.

„Evoluţia acţiunilor BVB vine ca urmare a propunerilor Consiliului de Administraţie referitoare la dividendul pe acţiune şi reducerea capitalului social. Pe de altă parte, cred că evoluţia de astăzi a acţiunilor BVB poate fi pusă şi pe seama faptului că aceste titluri sunt tranzacţionate aproape de minimele istorice de la listare, iar în comparaţie cu evoluţia celorlalte acţiuni din indicele BET, care au avut creşteri susţinute de la început de an, preţul titlurilor BVB a stagnat“, a mai spus brokerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO