Burse - Fonduri mutuale

Familia Moraru iese de tot din afacerea Bere Azuga

Familia Moraru iese de tot din afacerea Bere Azuga
07.07.2009, 19:38 59

Firma Rombas Trans International SRL, detinuta de omul de afaceri Valerii Moraru, urmeaza sa-si vanda participatia de 21,35% pe care o detine la compania Bere Azuga in cadrul ofertei de preluare obligatorie derulata de Ursus Breweries.
La pretul de oferta, de 8 lei/actiune, Valerii Moraru ar urma sa incaseze prin firma Rombas Trans circa 9,1 mil. lei (2,2 mil. euro) pe pachetul pe care-l mai detine la firma din Azuga.
Ursus Breweries a oferit circa 3 mil. euro pe pachetele minoritarilor firmei Bere Azuga in cadrul unei oferte publice care se incheie pe data de 21 iulie. "Iesim de tot din companie. O sa vindem in oferta. Perla Covasnei va imbutelia apa la Bere Azuga in baza unui contract de inchiriere", a declarat Violeta Moraru, directorul general al Bere Azuga.
Bere Azuga este principalul actionar al producatorului de apa minerala Perla Covasnei din Sfantu Gheorghe, cu o participatie de aproape 33%.
Compania din Azuga a ramas recent fara principalulobiect de activitate dupa ce Ursus a decis sa inchida fabrica de bere si sa disponibilizeze cei 160 de angajati ai societatii, pe motiv ca unitatea de productie este prea mica, aflata intr-o stare tehnica proasta si nu poate fi extinsa pentru a sustine cresterea din viitor.
In schimb, Bere Azuga va incasa anual peste 600.000 de euro de la Ursus in baza unui alt contract pe 10 ani, suma ce reprezinta comisionul de comercializare a marcii de bere Azuga.
Comisionul pe care Ursus il va plati catre societatea Bere Azuga se compune dintr-un onorariu fix de know how care nu a fost dat publicitatii si o parte variabila reprezentand 3% din veniturile nete ale producatorului, dar nu mai putin de 50.000 de euro/luna.
Brandul Azuga, aflat in plin proces de relansare, va fi produs si comercializat in continuare in celelalte fabrici detinute de Ursus la nivel local.
Ursus Breweries a platit in luna ianuarie a acestui an 7,1 milioane de euro pentru 70% din actiunile companiei Bere Azuga.
Producatorul de bere autohton si-a manifestat deja intentia de a delista compania de pe piata RASDAQ.
Data fiind intentia de exit a familiei Moraru din companie, care mai detine 21,35% din actiunile Bere Azuga, Ursus ar mai avea nevoie ca actionarii ce detin numai 3,1% din actiuni sa-si vanda participatiile in oferta pentru ca aceasta sa intruneasca conditiile legale pentru a initia procedura de delistare a companiei.
Potrivit legislatiei in domeniu, orice actionar care detine peste 95% din actiunile unei companii listate poate sa convoace adunare generala in vederea delistarii.
Bere Azuga a inregistrat in primul trimestru pierderi de aproape sapte milioane de lei la afaceri de doar 3,6 mil. lei, pe fondul sistarii productiei.
Actionarii societatii au aprobat recent un imprumut de 10 mil. euro de la actionarul majoritar pentru ca aceasta sa-si poata returna imprumuturile contractate de la banci.
Ieri, actiunile Bere Azuga se tranzactionau la un pret de 8,3 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 10,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO