Burse - Fonduri mutuale

Fara Petrom si BRD, Bursa valoreaza mai putin decat RASDAQ

Fara Petrom si BRD, Bursa valoreaza mai putin decat RASDAQ
19.11.2008, 20:25 29

Scaderile puternice din acest an au redus semnificativ ecartul dintre piata principala a Bursei de Valori Bucuresti si Bursa RASDAQ, in conditiile in care actiunile de pe Bursa, mai lichide, au inregistrat pierderi mult mai mari decat majoritatea actiunilor de pe RASDAQ, multe dintre ele extrem de putin tranzactionate.

La nivel de capitalizare, diferenta dintre BVB si RASDAQ a scazut la 4,07 miliarde de euro, adica exact capitalizarile insumate ale Petrom si BRD, cei mai mari emitenti de pe Bursa, fata de inceputul anului, cand valoarea companiilor listate pe BVB era cu 17,6 miliarde de euro mai mare decat cea a emitentilor de pe RASDAQ. In iulie 2007, cand ambele piete atingeau maxime istorice, diferenta dintre ele era si mai mare, de circa 22 de miliarde de euro.
Scaderea mai redusa de pe RASDAQ poate fi explicata si prin faptul ca aceasta piata a crescut mult mai putin decat BVB in perioada 2001-2007, fiind "explorata" de catre investitori abia incepand din 2006.
Capitalizarea Bursei RASDAQ a crescut in perioada 2001-2007 cu circa 5,8 miliarde de euro, fata de o crestere de 23,2 miliarde de euro pe piata principala a BVB, in conditiile in care valorile de plecare au fost apropiate.
Pe de alta parte, insa, Bursa a pierdut mult mai repede castigul acumulat, ajungand in prezent sub capitalizarea de la sfarsitul lui 2004, in conditiile in care in aceasta perioada s-au listat companii importante precum Transelectrica si Transgaz si s-au transferat o serie de companii importante de pe RASDAQ, precum Biofarm, Socep, Condmag, Dafora, Romcarbon sau Turism Felix. In schimb, capitalizarea Bursei RASDAQ se mentine inca peste nivelul de la inceputul anului 2007, desi a pierdut emitenti in ultimul an.
In ciuda faptului ca Bursa reuneste cele mai valoroase companii de pe piata romaneasca, RASDAQ are avantajul numarului mult mai mare de emitenti. Pe Bursa sunt listate 67 de companii, dintre care doua depasesc valoarea de un miliard de euro, iar altele opt au capitalizari de peste 100 de milioane de euro, fata de doar o companie de peste 100 de milioane de euro pe RASDAQ. Piata RASDAQ are insa mai multi emitenti de valoare medie, cuprinsa intre 10 si 100 de milioane de euro, respectiv 71 de companii, fata de 31 pe Bursa. Numarul total de companii listate pe RASDAQ este de 1.765, potrivit ultimelor statistici. Valoarea Bursei RASDAQ este data insa de circa 400-500 de emitenti, ale caror actiuni sunt tranzactionate, restul fiind emitenti inactivi, a caror valoare este extrem de redusa.
Un alt factor care a ajutat unele dintre companiile de pe RASDAQ in mentinerea unei valori mai ridicate este lichiditatea extrem de scazuta. Astfel, spre deosebire de companiile mai lichide de pe Bursa, unde au intrat in ultimii ani fonduri straine de investitii, companiile de pe RASDAQ au atras preponderent investitori locali. In ultimele luni, cand scaderile de pe Bursa au fost extrem de accentuate, mai ales din cauza vanzarilor fondurilor de investitii, multi dintre emitentii de pe RASDAQ au fost mai feriti de vanzari masive. Companiile lichide de pe RASDAQ au inregistrat insa pierderi comparabile cu cele de pe Bursa.
"In general si pe RASDAQ companiile lichide au pierdut la fel de mult ca si cele de pe Bursa. Au mai fost insa si preluari care au tinut preturile sus", spune Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest.
Printre companiile care au facut obiectul unor tranzactii mari urmate de oferte de preluare se numara Rompetrol SA (VEGA), Comvex Constanta (CMVX), Atlas Gip Ploiesti (ATGJ) si Simcor Oradea (SIOR). Unele dintre aceste companii se tranzactioneaza la preturi superioare sau apropiate in comparatie cu cele de la inceputul anului.
In ate cazuri, capitalizarea a fost mentinuta la un nivel ridicat datorita numarului extrem de mic de tranzactii, realizate la preturi ridicate, cum ar fi cazurile Chibro Bucuresti (CHIB), Uzinele Sodice Govora (UZIM) sau Agromec Giurgiu (OMEC).
Pe de alta parte, vedetele RASDAQ din 2007, precum Prospectiuni (PRSN), Comnord (COSC), Prefab (PREH) sau Imotrust (ARCV), care se numarau printre primele zece din punctul de vedere al capitalizarii, au ajuns la valori de circa 10 ori mai mici decat la inceputul anului, Imotrust iesind chiar din Top 100. De la valori de cateva sute de milioane de euro, acestea au ajuns la capitalizari de 10-20 de milioane de euro, la fel ca si multe dintre omoloagele lor de pe Bursa, respectiv Impact, Dafora, Biofarm sau Broker Cluj.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO