Burse - Fonduri mutuale

Fără străini bursa locală face 1 mil. euro pe zi

Fără străini bursa locală face 1 mil. euro pe zi

Autor: Stefan Musgociu

02.04.2013, 00:03 311

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,25% (indicele BET-C) într-o piaţă unde foarte puţini investitori au fost prezenţi la tranzacţionare şi lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele două luni, în condiţiile în care bursele europene au fost închise în continuare cu prilejul Paştelui catolic.

„În condiţiile în care pieţele euro­pene au fost închise datorită sărbătoririi Paştelui catolic, titlurile de la BVB au avut evoluţii fără noimă, variaţiile preţurilor datorându-se mai mult necesităţii executării unor ordine mai mari. Mai exact, faptul că acţiunile s-au confruntat cu o lipsă acută de lichiditate, ordinele din piaţă au găsit cu greu contraparte. În aceste condiţii, evoluţia per total a pieţei a fost fără niciun sens, preţurile tuturor acţiunilor au variat pe tot parcursul zilei în funcţie de presiunea exercitată punctual într-un moment al zilei. Chiar dacă închiderea a fost într-un ton mai optimist faţă de restul şedinţei, nu cred că putem lua în considerare ziua de astăzi în anticiparea evoluţiei săptă­mâ­nale“, a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi indicele BET-NG, al acţiu­nilor companiilor din sectorul energetic, erau în stagnare. Indicele BET-FI a avansat cu 0,9%. BET-FI include acţiu­nile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP). Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de doar 5,4 mil. lei (1,2 mil. euro), valoare cu 30% mai mică decât rulajul şedinţei anterioare, de 7,7 mil. lei (1,7 mil. euro).

„Situaţia de astăzi nu este o noutate şi cred că va persista în viitor. Investitorii locali nu sunt suficient de mulţi pentru a susţine lichiditatea la un nivel accep­tabil, iar în perioada când investitorii străini nu sunt activi piaţa intră într-un con de umbră“, a mai spus brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu transfe­ruri de doar 1,8 mil. lei şi respectiv  891.000 de lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 1,35%, la 0,64 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au urcat cu 1,71%, la 0,715 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO