Burse - Fonduri mutuale

Farmache: Daca i s-ar intampla ceva Bursei, m-as intoarce imediat

Farmache: Daca i s-ar intampla ceva Bursei, m-as intoarce imediat

Stere Farmache, presedinte al BVB: Am luat decizia sa ma retrag din functia de director general al Bursei de Valori Bucuresti. Am considerat ca inaintea inceperii procedurii de listare a BVB este necesara aplicarea unor principii clare de guvernanta corporatista si separarea functiilor de presedinte si director general (...) Sunt absolut constient de situatia grea in care se afla piata. Aceasta retragere nu are absolut nicio legatura cu perioada prin care trece piata. Raman legat de Bursa de Valori, iar daca este nevoie, cred ca am forta sa induc in executiv spiritul de devotament si sacrificiu necesar traversarii acestui moment (...) Nu cred ca se strica echilibrul prin plecarea mea. Voi ramane aproape de Bursa, prin functia de presedinte pe care o voi ocupa in continuare. In cei 14 ani de la lansarea Bursei s-a creat o echipa solida, dedicata, cu experienta, care se poate sustine singura. Aceasta echipa va avea un lider, Anca Dumitru, o persoana cu multa experienta pe piata de capital.

18.12.2008, 18:03 17

Stere Farmache si-a anuntat demisia in sedinta Consiliului de Administratie care a urmat Adunarii Generale a Actionarilor a BVB de miercuri, informatia devenind publica ieri. Anuntul i-a surprins pe majoritatea jucatorilor din piata de capital.

"Nu ma asteptam absolut deloc la demisia lui Farmache. Este o decizie regretabila din toate punctele de vedere pentru Bursa de Valori", a declarat Petru Prunea, presedintele Broker Cluj si membru in Comitetul Bursei.
Farmache a declarat ca-si va pastra functia de presedinte al Consiliului de Administratie, in care a fost ales de actionarii BVB la sfarsitul anului trecut, si ca postul de director general va fi ocupat de Anca Dumitru, pentru un mandat interimar de sase luni.
"Am luat decizia sa ma retrag din functia de director general al Bursei de Valori Bucuresti. Am considerat ca inaintea inceperii procedurii de listare a BVB este necesara aplicarea unor principii clare de guvernanta corporatista si separarea functiilor de presedinte si director general", si-a motivat Farmache retragerea.
In urma cu un an, actionarii BVB l-au ales pe Farmache in functia de presedinte al societatii, dupa demisia lui Septimiu Stoica, realizand astfel in premiera unificarea functiei de presedinte cu cea de director general.
Farmache a mai precizat ca demisia sa nu a fost determinata de neintelegeri sau presiuni din partea actionarilor. "Partea executiva a Bursei a dobandit un statut de independenta, unul neutru, care cred ca a castigat respectul si a impiedicat pe oricine sa se amestece in treburile executive."
Plecarea sa vine intr-un moment dificil pentru pietele de capital, dupa un an in care Bursa de la Bucuresti a pierdut circa 75% din capitalizare, din cauza turbulentelor internationale, iar valoarea tranzactiilor de pe Bursa a scazut dramatic. Cu toate acestea, Farmache spune ca Bursa are forta sa treaca peste acest moment si ca retragerea sa nu are nicio legatura cu evolutia din ultimul an.
"Sunt absolut constient de situatia grea in care se afla piata. Aceasta retragere nu are absolut nicio legatura cu perioada prin care trece piata. Raman legat de Bursa de Valori, iar daca este nevoie, cred ca am forta sa induc in executiv spiritul de devotament si sacrificiu necesar traversarii acestui moment."
"Daca Bursei i se va intampla ceva, m-as intoarce imediat inapoi, fara niciun fel de conditii, dar nu cred ca se va intampla asa ceva", a mai adaugat Farmache.
Cu toate acestea, multi dintre actionarii BVB regreta retragerea lui Farmache, acesta fiind in ultimii ani si principalul mediator intre diferite tabere din actionariat.
"Este o pierdere mare pentru Bursa. Farmcahe este o persoana care cu greu poate fi inlocuita, un bun profesionist, un diplomat, un om integru cu o imagine publica foarte buna", spune Petru Prunea.
Farmache sustine insa ca plecarea sa poate fi compensata de echipa pe care a format-o in ultimii 14 ani. "Nu cred ca se strica echilibrul prin plecarea mea. Voi ramane aproape de Bursa, prin functia de presedinte pe care o voi ocupa in continuare. In cei 14 ani de la lansarea Bursei s-a creat o echipa solida, dedicata, cu experienta, care se poate sustine singura. Aceasta echipa va avea un lider, Anca Dumitru, care are de asemenea multa experienta pe piata de capital."
Presedintele BVB mai spune ca principalul sau regret la parasirea functiei de director general al BVB este ca nu a reusit sa atraga mai multe companii la cota Bursei. "Din pacate, nu am putut sa listam cu adevarat marile companii sau Fondul Proprietatea, care nu cred ca e o cauza pierduta."
Bursa de Valori Bucuresti are in prezent o capitalizare de 14,4 mld. euro, incluzand Erste Bank si piata RASDAQ, iar nivelul mediu al tranzactiilor zilnice a fost in ultimul an de circa 9,5 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO