Burse - Fonduri mutuale

Field, Aviva Investors: "Fondurile mutuale romanesti le vor prinde din urma pe cele britanice peste 50 de ani"

Field, Aviva Investors: "Fondurile mutuale romanesti le vor prinde din urma pe cele britanice peste 50 de ani"

Click pentru imaginea marita

29.09.2008, 20:41 22

Romania va prinde din urma Marea Britanie la fonduri mutuale peste cincizeci de ani, cu conditia ca administratorii sa castige increderea investitorilor si ca institutiile de reglementare sa creeze cadrul favorabil de dezvoltare, este de parere Richard Field, director de investitii la Aviva Investors.

"O comparatie intre fondurile mutuale din Romania si cele din Marea Britanie este deplasata, avand in vedere stadiul avansat de dezvoltare al pietei britanice. Cu toate acestea, peste cincizeci de ani, fondurile mutuale romanesti vor putea ajunge in stadiul actual de dezvoltare in care se afla fondurile britanice", a spus Richard Field, global investment solutions director la Aviva Investors, reteaua globala de administrare a activelor din cadrul grupului britanic Aviva.
Industria locala a fondurilor mutuale ocupa in prezent ultimul loc in Europa, cu active in administrare de 246 de milioane de euro la sfarsitul primului semestru, mult sub nivelul fondurilor mutuale britanice care detin active de 535 de miliarde de euro.
Potrivit reprezentantului Aviva Investors, castigarea increderii investitorilor, crearea unui cadrul de reglementare favorabil si incurajarea marilor companii sa se listeze sunt principalii factorii care ar putea contribui la recuperarea terenului pierdut de fondurile romanesti.
"Intr-o recenta vizita in Vietnam, m-am intalnit cu un administrator de fonduri care mi-a spus ca poate investi in doar 11 actiuni si ca numarul mic de companii listate tine in loc dezvoltarea fondurilor de investitii. Din cate stiu, si piata romaneasca de capital are probleme la acest capitol, astfel ca incurajarea companiilor sa se listeze va avea un impact pozitiv si asupra dezvoltarii industriei de fonduri", a spus Field. Aviva Investors, reteaua internationala de administrare a activelor din cadrul grupului britanic Aviva, a fost lansata ieri la nivel global, reunind diviziile de administrare din 16 tari. Pe piata locala, societatea de administrare Certinvest, achizitionata de grupul britanic in toamna anului trecut, a devenit astfel Aviva Investors Romania.
In prezent, societatea gestioneaza active in valoare de opt milioane de euro de la patru fonduri deschise de investiti. Mai exact, Aviva Investors (AI) Tezaur, AI Orizont, AI Capital Plus si AI Intercapital, fonduri care fac parte din portofoliul "vechi" al societatii de administrare. Anul acesta, sub umbrela Aviva, societatea a lansat un fond deschis de investitii AI Eurofinance si un fond inchis AI Everest, ambele cu plasamente pe piata actiunilor. Pana la sfarsitul anului, societatea intentioneaza sa lanseze un fond de acumulare.
"Lansarea unui fond de investitii imobiliare este un alt proiect important pe care speram sa il concretizam pana la jumatatea anului viitor. Prin apartenenta la reteaua Aviva Investors, vom putea realiza plasamente pe pietele externe unde grupul britanic este prezent. Din acest punct de vedere, cred ca vom putea colabora foarte bine cu colegii nostri din Polonia", a spus Eugen Voicu, director executiv la Aviva Investors Romania.
Din reteaua Aviva Investors fac parte noua societati de administrare de pe trei continente, care gestioneaza active totale de aproape 300 de miliarde de euro.
"Ne asteptam ca intr-un orizont de timp de patru ani, veniturile Aviva Investors Romania sa creasca de trei ori. La finele anului 2007, veniturile s-au situat in jurul valorii de doua milioane de euro", a continuat Voicu, estimand o crestere de peste patru ori a activelor in urmatorii trei ani. Procesul de aderare la reteaua internationala de administrare a grupului Aviva va fi insotit de o infuzie de capital in valoare de patru milioane de lei, capitalul social al Aviva Investors Romania urmand sa ajunga astfel la valoarea de 5,754 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO